Adrian lorgulescu

Născut în 1951 la Bucureşti, a studiat aici compoziţia la clasa lui Tiberiu Olah. S-a documentat în compoziţie şi muzicologie la Academia „Santa Cecilia” din Roma (1982). Este doctor în muzicologie şi din 1990 predă compoziţie şi forme muzicale la UNMB, recent începând să îndrume şi doctorate în compoziţie.

A fost vicepreşedinte (din 1990) şi apoi preşedinte (din 1992) al Uniunii Compozitorilor din România. Pe parcursul ultimului deceniu a intrat de asemenea în politică, actualmente fiind Ministrul Culturii şi Cultelor.

Fără îndoială unul din cei mai importanţi compozitori ai generaţiei sale, prin autenticul substanţei muzicale, prin eficienţa şi rigoarea componistică, lorgulescu nu se mai preocupă actualmente cu aceeaşi intensitate de creaţia muzicală, viaţa publică românească atrăgându-i întreaga energie.

Este autorul a trei simfonii, trei concerte instrumentale, a operei Revuluţia (după I.L.Caragiale), a patru cvartete de coarde şi multe alte piese camerale, precum şi a două volume de estetică tipărite, dedicate timpului muzical. A fost distins cu Premiul „Dinu Lipatti”, Premii ale Academiei Române, ale UCMR, precum şi cu un premiu acordat la Louisville, S.U.A. (1992).

Altele: Adrian Iorgulescu@CIMEC, Adrian Iorgulescu@UCMR


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale