Adriana Hölszky

S-a născut în 1953 la Bucureşti, a studiat compoziţia cu Ştefan Niculescu la UNMB. Emigrează în Germania, stabilindu-se la Stuttgart, unde îşi continuă studiile cu Milko Kelemen şi Erhard Karkoschka. Predă teorie muzicală la Academia de muzică din Stuttgart, din 1980. Începând cu anii ’80 a primit diferite premii şi burse de creaţie (premii acordate de concursul „Gaudeamus”, Bilthoven 1981, de Stiftung Ostdeutscher Kulturrat în 1982, de oraşul Stuttgart în 1982; bursa Ministerului Culturii Niedefsachsen 1987 etc.).

În aceeaşi perioadă este binevenită şi promovată de mişcarea feministă în compoziţia germană, scrie în consecinţă piese ce dovedesc angajamentul în această direcţie: …es kamen schwarze Vögel…, 1978, vampirabile pentru cinci cântăreţe cu percuţie, prima sa operă Bremer Freiheit – Singwerk für ein Frauenleben, 187, p.a. la teatrul de cameră al Operei din Stuttgart.


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

Gândurile tale