Adriana Hölszky

S-a născut în 1953 la Bucureşti, a studiat compoziţia cu Ştefan Niculescu la UNMB. Emigrează în Germania, stabilindu-se la Stuttgart, unde îşi continuă studiile cu Milko Kelemen şi Erhard Karkoschka. Predă teorie muzicală la Academia de muzică din Stuttgart, din 1980. Începând cu anii ’80 a primit diferite premii şi burse de creaţie (premii acordate de concursul „Gaudeamus”, Bilthoven 1981, de Stiftung Ostdeutscher Kulturrat în 1982, de oraşul Stuttgart în 1982; bursa Ministerului Culturii Niedefsachsen 1987 etc.).

În aceeaşi perioadă este binevenită şi promovată de mişcarea feministă în compoziţia germană, scrie în consecinţă piese ce dovedesc angajamentul în această direcţie: …es kamen schwarze Vögel…, 1978, vampirabile pentru cinci cântăreţe cu percuţie, prima sa operă Bremer Freiheit – Singwerk für ein Frauenleben, 187, p.a. la teatrul de cameră al Operei din Stuttgart.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale