Alexandru Petrovici

Alexandru Petrovici

Pianistul, dirijorul şi baritonul Alexandru Petrovici s-a născut în Bucureşti, pe 6 martie 1972. A început studiul muzical la liceul de Artă „Dinu Lipatti” (Bucureşti), secţia Pian.

A urmat apoi Academia de Muzică (Bucureşti), cu Diplome de Licenţă la secţiile: Pian (1996, profesor Dana Borşan) şi Canto (1999, profesor Sanda Şandru), şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu Diplomă de Studii Aprofundate la Canto (2000, profesor Sanda Şandru) şi Diplomă de Masterat la Dirijat de Orchestră (2006, profesor Cristian Brâncuşi).

Alexandru Petrovici a participat la Master Classes cu soprana Mi Soun Choi (1994), cu pianistul Günther Ludwig (Academia de Muzică din Köln, 1995), cu soprana Mariana Nicolesco (1998) şi cu dirijorul Alberto Zedda (1999, Fondation Royaumont), cu acesta din urmă urmând şi o specializare.

Este Doctor în Muzicologie, Magna Cum Laudae, al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (2008), pentru teza cu titlul Sinteza cuvânt-sunet în recitativ – o dimensiune a teatrului liric.

Premii:

 • Ca pianist – începând de la vârsta de 10 ani câştigă numeroase premii I la concursuri naţionale de interpretare solistică, precum şi de acompaniament (Premiul Bianca Manoleanu – 1994, Premiul Doina Micu – 1999).
 • Ca bariton a câştigat Premiul Ionel Perlea la concursul omonim de Interpretare a Liedului (1997), Premiul I şi Premiul memorial Valentin Teodorian la concursul Mihail Jora (1997).

Înregistrări:

 • la Radiodifuziunea Română, intrate în Kardex (1996 – lieduri)
 • în 1992 a înregistrat pe disc Partea III a concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră, de Camille Saint Saens, alături de Orchestra Filarmonicii din Arad (dirijor: Cristian George Neagu)

Realizări profesionale:

 • Colaborări cu mari artişti, ca: Franco Zeffirelli, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Denyce Graves, Alberto Zedda, Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Maria Slătinaru Nistor, Dan Iordăchescu, Oana Andra (soţia lui Alexandru Petrovici), Marius Brenciu, Pompeiu Hărăşteanu, Felicia Filip, Pierre Yves Pruvot, Laurence Janot, Cătălin Rotaru, Constantin Petrovici, Ilarion Ionescu Galaţi, Gheorghe Costin, Ludovic Bacs etc.
 • Corepetitor la Opera Naţională din Bucureşti (1997)
 • Din 1998 este cadru didactic la Universitatea de Muzică din Bucureşti
 • Colaborare cu Alberto Zedda, pentru Master Classes la Fondation Royaumont (Franţa), precum şi la spectacole cu La Scala di Seta la Festivalul Rossini de la Bad Wildbad (Germania – 1999)
 • 2001: a filmat în regia lui Franco Zeffirelli pentru pelicula Callas Forever
 • 2006: a susţinut Master Classes împreună cu soprana Maria Slătinaru Nistor în Italia, la „Villa Medici” din Briosco
 • 2008: a colaborat cu soprana Leontina Văduva, la Master Classes în Turcia (Izmir)
 • 2008 – 2009: este invitat permanent al seriei de emisiuni „Portative lirice”, realizate împreună cu Janine Costache la Radio România Muzical.

Concerte şi recitaluri:

 • Alexandru Petrovici Ca pianist – de la vârsta de 8 ani susţine numeroase recitaluri şi concerte ca solist la filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Craiova, Constanţa, Bacău, Sibiu, Botoşani, Târgu-Mureş, Arad, etc., precum şi în străinătate – Chişinău, Germania (Hamburg), Franţa etc.
 • Ca pianist corepetitorrecitaluri în România, Italia, Germania, Franţa, Cehia, Japonia, Norvegia, Iugoslavia, Macedonia etc., precum şi pregătire şi acompaniament în cadrul unor concursuri naţionale şi internaţionale, ca: ARD – München (Germania), Julian Gayarre (Pamplona, Spania), „Hariclea Darclee”, „Festivalul şi concursul de interpretare a liedului românesc” de la Braşov, „Festivalul şi concursul de interpretare a liedului românesc Ionel Perlea” de la Slobozia, concursul „Mihail Jora” (Bucureşti) etc.
 • Ca bariton, a susţinut pe scenă rolurile: Figaro din Il Barbiere di Siviglia de G. Rossini, Oneghin din Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski, Papageno din Die Zauberflöte de W. A. Mozart, Ben din The Telephone de G. C. Menotti, Ramon din Mireille de Ch. Gounod, Antonio din Le Nozze di Figaro de W. A. Mozart.
 • Ca dirijor a realizat producţii cu operele „Don Giovanni” de W. A. Mozart şi „Evgheni Oneghin” de P. I. Ceaikovski, cu studenţii UNMB drept solişti vocali şi instrumentişti în orchestră. Prima producţie a fost transmisă de canalul de televiziune TVRM, iar a doua – de Radio România Cultural şi Muzical.

Contact: ♫ alexandrupetrovici@yahoo.com


Despre autor

cercer
Cercer ("mohorul roşu") e o specie de anemone cu flori albe, roz sau albăstrii — cu corolele larg deschise; de-i vreme rea, scânteiuţele de munte îşi strâng corolele şi se ghemuiesc, şoptind parcă în taină: "cer Cer..".

Gândurile tale