Alfonso Castaldi

Compozitor român de origine italiană (Maddalone, 1874 — Bucureşti, 1942). Şi-a început studiile muzicale în oraşul natal, continuându-le la Conservatorul din Napoli (1885-1889), cu Paolo Serrao (armonie), Francesco Cilea şi Umberto Giordano (fugă, compoziţie).

Stabilindu-se în România, mai întâi a activat ca profesor de mandolină, chitară şi vioară la Galaţi (1896-1901), apoi a devenit profesor de armonie, contrapunct, compoziţie şi orchestră la Conservatorul din Bucureşti (1904-1940), între timp fiind şi inspector general al muzicii în Ministerul Artelor (1925-1929). Are o activitate susţinută de şef de orchestră, dirijând Filarmonica din Bucureşti, orchestra Asociaţiei generale muzicale „Tinerimea simfonică” etc. A participat la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români (1920) şi a scris consecvent cronici muzicale.

Deşi importanţa sa ca pedagog este mult mai mare decât aceea de compozitor, Alfonso Castaldi se distinge prin faptul că a impus genul poemului simfonic şi chiar al simfoniei în cultura muzicală românească, punând în prim-plan influenţele impresionismului francez şi neoclasicismului italian şi transmiţându-le elevilor săi. Atracţia faţă de muzica programatică, rafinamentul armonic şi orchestral, construcţia echilibrată se reflectă în primul rând în creaţia sa pentru orchestră: tripticul simfonic „Il Giorno” Poema delle ore (1904), poemul simfonic Thalassa (1906), poemul simfonic pentru orchestră mare Marsyas (1907), Simfonia in la minor (1920), simfonia L’Eroe senza gloria (1925).

Alfonso Castaldi a scris şi muzică de teatru (opera-revistă Panglicarii, 1903; tragedia Glauco; opera Meşterul Manole; feeria Făt-Frumos; opereta Lupii în vatră, 1916), vocal-simfonică (Imn religios, 1917), de cameră (trei cvartete de coarde; miniaturi pentru harpă etc), corală şi vocală (în special pe versuri de poeţi italieni).


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale