Aurelian-Octav Popa

Aurelian-Octav Popa a studiat clarinetul la Liceul „Matei Basarab”, Liceul de muzică şi Conservatorul din Bucureşti, după care a urmat stagii de perfecţionare la Paris şi în SUA, apoi cursurile de dirijat susţinute de Sergiu Celibidache la Trier.

A obţinut premii la concursuri internaţionale, mai întâi la „Primăvara la Praga” – 1959, fiind primul instrumentist român care a obţinut Premiul I în străinătate, apoi la Budapesta – 1956, Birmingham – 1966, Utrecht şi Geneva -1967.

A cântat în primă audiţie în România piese camerale ale unor compozitori importanţi ai secolului XX: Bartok, Stravinski, Berg, Schonberg, Messiaen, Honegger şi concerte cu orchestra: Concertul de Aaron Copland (dirijor compozitorul), Concertul de Hindemith (dirijor Constantin Bobescu), Preludii de dans de Lutoslawski (dirijor Serge Baudo), Scaramouche de Darius Milhaud (dirijor Cristian Mandeal), Concertul de H. U. Lehmann (dirijor Paul Popescu) şi altele.

Foarte semnificativă este seria de concerte pentru clarinet româneşti: Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ştefan Niculescu, Adrian lorgulescu, Wilhelm Berger, Cornel Ţăranu, Tiberiu Fatyol, Alexandru Paşcanu, Mihnea Brumariu etc. Seria de compoziţii pentru clarinet solo este extrem de numeroasă, piesa simbol aparţinând lui Tiberiu Olah: Sonata „Pasărea măiastră”. Dintre numeroasele discuri se remarcă cel în compania Filarmonicii „George Enescu” – dirijor Mircea Cristescu, fiind notat cu 10 în revista franceză Répertoire dintre peste 300 de discuri din toate timpurile. La Festivalul „George Enescu” a apărut în toate ipostazele: membru al orchestrei, în muzica de cameră, solist, dirijor al Orchestrei din Constanţa şi al Ansamblului de suflători al Filarmonicii „George Enescu”. A efectuat turnee ca solist şi dirijor (Orchestra din Constanţa, Orchestra din Cannes, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Radio).

[sursa: programul de sală Ateneu/fge.org.ro]


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.