Christian Wilhelm Berger

wilhelm christian bergerNăscut în Bucureşti la 13 iunie 1964, se specializează în compoziţie la UNMB (1983-1987). Se adaugă studii (private) de orgă cu Ilse Maria Reich şi Eckart Schlandt.

A susţinut un doctorat în stilistică muzicală la Academia de Muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca, în 1994. De asemeni, a obţinut o bursă de documentare la Biblioteca Naţională din Roma (1993). Ca şi formaţia sa diversă, de compozitor, organist, activitatea se desfăşoară în planul creaţiei, în cel concertant, prin recitaluri de orgă şi în plan teoretic, fiind autor de articole şi cărţi.

Creaţia sa numără, până în prezent, printre altele, 4 simfonii, 3 cvartete de coarde, lucrări instrumentale (numeroase pentru orgă, dar şi pentru alte variante instrumentale), vocale etc.

A obţinut mai multe premii de creaţie (diplomă de merit pentru Cvartetul nr.3 la Concursul internaţional de compoziţie pentru cvartet de coarde „Carl Maria von Weber”, Dresda 1989; premiul II la Concursul internaţional de compoziţie pentru orchestră de coarde „Ernest Bloch”, Lugano 1994 pentru Cogito ergo sum…; premiul III la Concursul internaţional de compoziţie pentru orgă „Orgelmusik 2000” de la Ingolstadt pentru lucrarea Evocaţie pentru orgă; premiul „George Enescu” al Academiei Române, Bucureşti 1995, pentru Inscripţie in piatră). Actualmente este lector universitar la catedra de compoziţie (predă orchestraţie) a Universităţii de Muzică din Bucureşti.


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

Gândurile tale