Valentin Gheorghiu

Scris de rutişor la 13 noiembrie 2009

Valentin GheorghiuPianistul Valentin Gheorghiu şi-a început cariera la 15 ani, sub bagheta lui George Georgescu. Născut la Galaţi (în aceeaşi zi cu Bach, pe 21 martie), Valentin Gheorghiu a studiat la Academia Regală de Muzică, fiind discipolul lui Mihail Jora (teorie-solfegiu, armonie, contrapunct, fugă, compoziţie), al Constanţei Erbiceanu (pian), al lui Mihail Andricu (muzică de cameră) şi Constantin Brăiloiu (istoria muzicii).

A fost apoi îndemnat şi sprijinit să meargă la Paris (1937–1939), unde, la Conservatorul Naţional Superior de Muzică a urmat pianul (cu Lazare Lévy), teoria şi solfegiul (cu Marcelle Mayer) şi armonia (cu Noël Gallon). Toate acestea s-au petrecut între 1934 şi 1947.

(mai mult…)

Nicolae Gâsca

Scris de brebenel la 13 iunie 2009

Nicolae GâscaNăscut la 30 septembrie 1942, la Tibirica, Jud. Orhei, este profesor universitar, doctor şi dirijor în cadrul Universităţii de Arte “G.Enescu” Iaşi. În 1965 a absolvit Conservatorul de Muzică “G.Enescu” din Iaşi, Facultatea de Compoziţie, Pedagogie muzicală şi Dirijat, specializările Pedagogie muzicală şi Dirijat. Începând cu 2003 este doctor în muzică la Universitatea de Muzică Bucureşti. Desfăşoară o vastă carieră didactică în cadrul Conservatorului de muzică “G.Enescu” din Iaşi, fiind, pe rând, asistent universitar (1965-1976), lector universitar (1976 – 1990) şi, începând cu anul 1990, profesor universitar. (mai mult…)

Stan Golestan

Scris de rutişor la 10 aprilie 2008

Compozitor şi critic român (Vaslui, 1875 — Paris, 1956), îşi realizează studiile la Schola cantorum din Paris (1897-1903), cu Vincent d’Indy, Albert Roussel şi Paul Dukas (compoziţie, orchestraţie).

Timp de 20 de ani este profesor de compoziţie la Şcoala normală de muzică din Paris şi critic muzical la ziarul Le Figaro, apoi secretar general al Confederaţiei internaţionale a criticii dramatice şi muzicale din Paris. În 1905 a înfiinţat revista L’Album musical din Paris, la conducerea căreia s-a aflat din acel moment.

Creaţia sa a fost distinsă cu premiul I de compoziţie „George Enescu” (1915) şi premiul „Verley” al societăţii de concerte „Golschmann” din Paris (1921). (mai mult…)

Theodor Grigoriu

Scris de rutişor la 17 martie 2008

S-a născut la Galaţi în 1926. A studiat compoziţia cu Mihail Jora la Bucureşti şi cu Aram Haciaturian la Conservatorul „P.I.Ceaikovski” din Moscova, urmând în paralel şi cursurile Facultăţii de arhitectură din Bucureşti.

Lucrările sale – dintre care enumerăm într-o selecţie sumară: Simfonia cantabile, cvartetele de coarde Pe Argeş in sus şi In căutarea ecoului, piesele orchestrale Vis cosmic, Omagiu lui Enescu, oratoriul Conti per Europa, concertele pentru vioară şi orchestră Anotimpurile şi Bizanţ după Bizanţ, precum şi alte piese camerale, corale, religioase – au fost înregistrate şi tipărite nu numai de firme româneşti (Editura Muzicală, Electrecord, Radiodifuziune), ci şi de edituri prestigioase (de exemplu, Editions Musicales Transatlantiques, Paris). (mai mult…)

Liviu Glodeanu

Scris de rutişor la 16 martie 2008

S-a născut în judeţul Cluj, în 1938, s-a stins din viaţă când încă nu împlinise 40 de ani, în 1978, la Bucureşti. A studiat la actuala Academie de Muzică din Cluj (1955-57, printre alţii armonia cu Liviu Comes) şi la UNMB (1957-61, compoziţia cu Marţian Negrea).

A lucrat pentru scurt timp ca profesor de muzică (1961-63), ca cercetător ştiinţific la Institutul bucureştean de folclor (1961-62), apoi ca lector la Filarmonica „G.Enescu” din Bucureşti.

A publicat studii şi eseuri, compoziţiile sale au fost premiate de UCMR şi de Academia Română. Figură proeminentă a generaţiei sale, Glodeanu rămâne, în scurta sa existenţă, unul din cei mai importanţi compozitori români de după 1950. (mai mult…)

Dinu Ghezzo

Scris de rutişor la 16 martie 2008

Dinu GhezzoNăscut în 1941, a absolvit UNMB în 1966 (compoziţie, dirijat), în 1969 se stabileşte în S.U.A., unde va obţine un doctorat în compoziţie la University of California, Los Angeles (UCLA), în 1973. Actualmente este profesor de muzică la New York University şi director al NYU Composition Studies.

S-a implicat în proiecte organizatorice, ca fondator şi director al INMC Inc. (International Music Consortium), şi fost director al ANMC Inc., Todi International Music Days, Festivalurile internaţionale de la Gubbio, Molfetta, CIPAM în Montevarchi (Italia), şi „Zilele Muzicii Internaţionale de la Constanţa”, „Săptămâna Muzicii Române şi Americane de la Oradea” (Romania). (mai mult…)

Remus Georgescu

Scris de rutişor la 15 martie 2008

S-a născut în 1932 la Timişoara, oraş în a cărui viaţă culturală este profund implicat. R. Georgescu a studiat la Bucureşti (compoziţie cu Leon Klepper şi dirijat cu George Georgescu şi Constantin Silvestri, între 1951-56), a fost apoi, pentru scurte perioade, cercetător ştiinţific la Institutul de Folclor din Bucureşti, dirijor la Teatrul Liric din Constanţa, la Filarmonicile din Sibiu, Oradea, Târgu-Mureş, pentru a se stabili la Timişoara în 1968. Activitatea sa dirijorală (susţinută în numeroase turnee cu Filarmonica din Timişoara prin ţări europene sau în S.U.A., Taiwan etc.) este dublată de cea componistică. A scris lucrări vocal-simfonice (oratoriul Cântare străbunilor, 1977), simfonice (Concertul pentru orchestră de coarde, 1965; Concertul pentru flaut şi orchestră de coarde Exorcism, 1975), pentru pian, lieduri, muzică corală.

Corneliu Dan Georgescu

Scris de rutişor la 15 martie 2008

S-a născut în 1938 la Craiova, unde şi-a început studiile muzicale (vioară, teorie muzicală, dirijat). A studiat apoi compoziţia la UNMB cu Mihail Andricu, Tiberiu Olah, folclor şi etnomuzicologie cu Tiberiu Alexandru şi George Breazul. A participat la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt, la Workshop for Traditional Music and Modern Composition Technics din Slatchev Brjag/ Bulgarien, din Breukelen/ Holland şi Amsterdam.

În paralel cu activitatea sa componistică, C.D.Georgescu cercetează aprofundat aspecte etnomuzicologice şi estetice. A lucrat la Institutul bucureştean pentru cercetări etnologice şi dialectologice, unde a condus secţia muzicală, şi a tipărit numeroase cărţi şi studii de etnomuzicologie. (mai mult…)