Radu Popa

Scris de brebenel la 18 mai 2009

Radu PopaRadu Popa (născut în 1969, în Bucureşti). A absolvit compoziţie şi conducere muzicală la Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti. S-a autospecializat în aceleaşi domenii. Ludovic Bacs a jucat un rol important în evoluţia sa, alături de Erich Bergel.
Radu Popa a debutat în 1993, cu Orchestra Filarmonicii Oltenia, şi de atunci, este dirijor invitat al altor orchestre din: Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Satu-Mare, Oradea, Craiova, Arad, Sibiu, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Bacău. A condus, de asemenea, şi Orchestra Naţională de Cameră a Radiodifuziunii Române. (mai mult…)

Sanda Crăciun-Popa

Scris de rutişor la 11 mai 2008

Sanda Craciun-Popa si Aurelian Octav-PopaSanda Crăciun-Popa a studiat, în liceu, sub îndrumarea profesoarei Jeanine Costescu, urmând, în continuare, cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti. Tatăl său, cunoscut dirijor şi profesor de dirijat coral, îi deschide perspectivele esteticii muzicale.

Din 1973 a devenit violistă în Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, având privilegiul de a cânta sub bagheta lui Sergiu Celibidache şi începându-şi, în acelaşi timp, cariera solistică şi camerală. în 1977, alături de Aurelian-Octav Popa, participă la înfiinţarea orchestrei de cameră Quodlibet Musicum, ca prim-violistă.

Sanda Crăciun-Popa fondează (1980) ansamblul de muzică veche „Consortium Violae”, cu care realizează şi înregistrări radio şi TV. (mai mult…)

Ciprian Gabriel Pop

Scris de rutişor la 5 mai 2008

Născut în 1977, a studiat compoziţia cu Cornel Ţăranu, orchestraţie cu Cristian Misievici, armonie cu Ede Terenyi şi contrapunct cu Dan Voiculescu la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Obţine licenţa în anul 2000. În anul 2001 obţine licenţa de studii aprofundate în domeniul Stilisticii compoziţionale. În anul 2005 obţine titlul de doctor în compoziţie muzicală cu teza Aspecte ale scriiturii pentru orchestrã şi muzicã de cameră în muzica contemporană.

Printre premiile obţinute se găsesc şi Premiul special al UCMR la Concursul Naţional Alexandru Zirra din Iaşi cu lucrarea Sonata Clasica pentru clarinet şi pian – 2003, Premiul UCMR pentru lucrarea Patima Pământului pentru orchestră (primă audiţia absolută: 18.03.2004 şi 19.03.2004, Ateneul Român, Orchestra George Enescu, dirijor Horia Andreescu), Premiul al III-lea la Concursul Internaţional Reinl Stiftung din Viena, cu lucrarea Simfonia de cameră – 2008.

Activitatea pedagogică şi-o desfăşoară la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca cu disciplinele Forme Muzicale, Citire de partituri, Teoria instrumentelor, Teorie-Solfegiu-Dictat şi Informatică muzicală. A creat laboratorul disciplinei Tehnici de compoziţie asistată de calculator unde susţine cursul Tehnologia muzicii electronice şi este (mai mult…)

Iosif Ion Prunner

Scris de rutişor la 22 aprilie 2008

iosif ion prunnerNăscut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi veche tradiţie culturală, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ şi Universitatea de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul şi dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“, unde, în anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică si Orchestra de cameră ale Filarmonicii.

În România a colaborat cu principalele orchestre din ţară, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română.

(mai mult…)

Anton Pann (Antonie Pantoleon-Petroveanu)

Scris de rutişor la 11 aprilie 2008

Compozitor şi folclorist român (Sliven, Bulgaria, 1796 — Bucureşti, 1854). Studiază muzica în Bucureşti, la Şcoala de cântăreţi bisericeşti a Mitropoliei (1812-1816), cu Dionisie Fotino şi apoi la Şcoala de cântăreţi bisericeşti Sf. Nicolae Şelari (1816-1818), cu Petre Efesiul. Cariera lui de cântăreţ de biserică începe în corul catedralei din Chişinău (1810-1811). Apoi se stabileşte la Bucureşti, unde este paracliser la biserica Olari (1812-1813), defteriu (cântăreţ II) al bisericii Sfinţi (1813-1818), profesor de psaltichie la Şcoala de cântăreţi (1823-1825).

Părăseşte din nou capitala, cântând la diferite biserici şi mănăstiri din ţară, revenind la Bucureşti ca profesor de psaltichie la Şcoala de cântăreţi bisericeşti (1828-1832) şi la Seminarul central (1842-1854), în paralel fiind prim cântăreţ în diferite biserici din capitală. Anton Pann a cules, notat şi publicat cântece populare, melodii lăutăreşti, literatură populară, editând cântecele fără acompaniament, considerând-le destinate circulaţiei în medii în care nu puteau fi interpretate decât vocal. (mai mult…)

Ciprian Porumbescu

Scris de rutişor la 6 aprilie 2008

Compozitor român (Şipotele Sucevei, 1853 — Stupea, azi Ciprian Porumbescu, Suceava, 1883). începe să înveţe muzica în localitatea natală, lucrând în particular cu Carol Miculi (teorie solfegii); îşi continuă studiile la Ilişeşti cu Simion Mayer (vioară) şi la Suceava. Se perfecţionează la Institutul teologic din Cernăuţi (1873-1877) şi, în sfârşit, la Konservatorium für Musik und darstellende Kunst din Viena (1879-1881), unde l-a avut printre maeştri pe Anton Bruckner (armonie), în paralel, a urmat Facultăţile de Filosofie ale universităţilor din Cernăuţi (1878-1879) şi Viena (1879-1881).

Dirijor a numeroase coruri (printre care cel al Societăţii „Arboroasa” din Cernăuţi, „România Jună” din Viena, „Reuniunea română de gimnastică şi cântări” din Braşov sau corul bisericii Sf. Nicolae din Scheii Braşovului), a activat pentru scurt timp şi ca profesor de muzică la şcolile române din Braşov (1881-1882). Din creaţia sa, de o mare popularitate s-a bucurat opereta în două acte, pe un libret de V. Alecsandri, Crai Nou (1882). (mai mult…)

Adrian Pop

Scris de rutişor la 19 martie 2008

Născut la Cluj în 1951, într-o familie de muzicieni (tatăl său, dirijorul Dorin Pop i-a oferit primele îndrumări muzicale), a studiat compoziţia la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj cu Sigismund Toduţă şi Cornel Ţăranu.

Încă din studenţie a primit distincţii şi burse de creaţie, apoi a participat cu succes la alte competiţii internaţionale de compoziţie, obţinând premii la Arezzo, Tours (1979), Roodeport (1983), Trento (1983, 1985, 1987), Spittal (1986). Adrian Pop deţine de asemenea premii de creaţie ale UCMR şi cel al Academiei Române.

Este profesor de armonie la Academia de Muzică pe care a absolvit-o, consultant artistic al Festivalului „Toamna muzicală clujeană” şi al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj (instituţie al cărei director artistic a fost între 1991-1995). Este membru în Consiliul de conducere al UCMR şi vicepreşedinte al Societăţii Române „Mozart”.

Dinu Petrescu

Scris de rutişor la 19 martie 2008

Născut în 1939, s-a stins din viaţă în 1999. A studiat compoziţia la Bucureşti la clasa lui Tiberiu Olah, apoi a frecventat asiduu Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt. A beneficiat de burse de specializare postuniversitară la Westdeutscher Rundfunk in Köln (stagiu de muzică electronică sub îndrumarea lui Stockhausen) şi la Conservatorul din Paris, unde a asistat la cursurile de analiză şi estetică ale lui Messiaen. Este fondatorul laboratorului de muzică electronică la UNMB, într-o perioadă a începuturilor acestui gen de muzică în România.

A scris muzică vocal-simfonică, simfonică, de cameră şi pentru cor, muzică de scenă şi de film, trăsătura caracteristică a creaţiei sale rămânând implicarea sursei electronice, mixarea acesteia cu voci şi cu instrumente tradiţionale.

Dana-Cristina Probst

Scris de rutişor la 19 martie 2008

S-a născut la Bucureşti, în 1961. Deşi a absolvit secţia de muzicologie a Universităţii de muzică din Bucureşti (în 1984), activitatea sa ulterioară va fi în domeniul compoziţiei muzicale, înlesnită de pregătirea în domeniu sub îndrumarea lui Anatol Vieru, Myriam Marbé, Ştefan Niculescu, Aurel Stroe. A obţinut o bursă OAD (1993-1994). Ulterior se stabileşte la Viena, unde va participa la cursurile de compoziţie ale lui Michael Jarrell de la Universitatea de Muzică din Viena.

Fred Popovici

Scris de rutişor la 19 martie 2008

Născut în 1948, la Bucureşti, unde a şi absolvit Universitatea de Muzică, a participat la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt şi la stagii de perfecţionare la IRCAM, Paris. Lucrările sale instrumentale au fost cântate în cadrul unor festivaluri româneşti şi internaţionale de muzică nouă, de asemenea înregistrate la Radiodifuziunile din Bucureşti, Belgrad, Berlin, Paris s.a., precum şi pe discuri. În egală măsură desfăşoară o susţinută activitate muzicologică.

Altele: Fred Popovici@CIMEC