Cornel Ţăranu

Cornel TaranuNăscut la Cluj în 1934, a studiat la Academia de Muzică din acest oraş, fiind unul din discipolii lui Sigismund Toduţă. A asistat apoi la cursurile de măiestrie de la Paris ale lui Olivier Messiaeh şi Nadia Boulanger, precum şi în repetate rânduri la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt.

Din 1975 a început să predea compoziţie la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, unde şi-a obţinut de asemenea şi titlul de doctor în muzicologie. A fost invitat să susţină diverse cursuri de compoziţie, la New York University, Milwaukee University, Institut de Ribaupierre din Lausanne, Academia de Muzică din Tel Aviv ş.a. În 1993 a fost ales membru al Academiei Române, iar în 2001, UNMB i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Creaţia sa include patru simfonii, un concert pentru pian, unul pentru saxofon (Miroirs), două opere de cameră (Secretul lui Don Giovanni şi Oreste & Oedipe), cantate (Chansons nomades, Hommage a Paul Celan ş.a.), piese pentru ansambluri camerale (Guirlandes, Incantations, Prolegomena), sonate pentru pian, flaut, oboi, clarinet sau violă, lieduri şi muzică de film.

Lucrările lui Ţăranu sunt publicate de Editura Muzicală, Bucureşti, de Salabert şi Leduc din Paris.

Activitatea componistică – distinsă cu premii ale Uniunii Compozitorilor, ale Academiei Române, cu Premiul „Koussevitzky” – este dublată de cea interpretativă şi organizatorică, Ţăranu fiind conducător al ansamblului de muzică contemporană Ars Nova din Cluj şi director artistic al Festivalului „Cluj Modern”.

Altele: web-site


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

Gândurile tale