Corneliu Dan Georgescu

S-a născut în 1938 la Craiova, unde şi-a început studiile muzicale (vioară, teorie muzicală, dirijat). A studiat apoi compoziţia la UNMB cu Mihail Andricu, Tiberiu Olah, folclor şi etnomuzicologie cu Tiberiu Alexandru şi George Breazul. A participat la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt, la Workshop for Traditional Music and Modern Composition Technics din Slatchev Brjag/ Bulgarien, din Breukelen/ Holland şi Amsterdam.

În paralel cu activitatea sa componistică, C.D.Georgescu cercetează aprofundat aspecte etnomuzicologice şi estetice. A lucrat la Institutul bucureştean pentru cercetări etnologice şi dialectologice, unde a condus secţia muzicală, şi a tipărit numeroase cărţi şi studii de etnomuzicologie.

De asemenea, a publicat analize semnificative din creaţia unor compozitori contemporani români. După înlăturarea de la Institut, din motive politice, a lucrat din 1983 la Revista Muzica, apoi ca cercetător la Institutul de Istoria Artei. Până în 1985 a obţinut 7 premii ale UCMR şi Premiul Academiei Române pentru lucrările sale componistice şi etnomuzicologice.

Din 1987 trăieşte în Germania, la Berlin, devenind cetăţean german din 1996. . Aici a avut diverse burse, a colaborat la Freie Universität in Berlin (1991-94). Din 1997 face parte din consiliul de specialitate, cu sarcina tuturor articolelor despre România, al Enciclopediei MGG, Personenteil.

În 1999 a fondat împreună cu dirijorul şi organistul Peter Schwarz editura muzicală Docor. În numeroase din cele peste 80 de compoziţii ale sale, C.D.Georgescu foloseşte experienţa sa de investigare a arhetipurilor folclorice, de căutare a unor structuri primitive, elementare (v. ciclurile simfonice Jocuri, 1962-75, Modele, 1967-73, sau opera Model mioritic, 1973).

Alături de interesul său în etnologie şi psihologie, CD. Georgescu apelează şi la pictură ca sursă a unor lucrări (ciclurile instrumentale Hommage to Ţuculescu, 1975-82, Hommage to Piet Mondrian, 1980-94). Din 1980 începe să elaboreze primele sale muzici electronice, gândite uneori şi ca muzici ambientale, lucrul cu computerul preocupându-l până în prezent.


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

un răspuns la “Corneliu Dan Georgescu”

  1. Titus spune:

    Dumnezeu sa il ierte si sa il aiba in paza.

Gândurile tale