Corneliu Dan Georgescu

S-a născut în 1938 la Craiova, unde şi-a început studiile muzicale (vioară, teorie muzicală, dirijat). A studiat apoi compoziţia la UNMB cu Mihail Andricu, Tiberiu Olah, folclor şi etnomuzicologie cu Tiberiu Alexandru şi George Breazul. A participat la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt, la Workshop for Traditional Music and Modern Composition Technics din Slatchev Brjag/ Bulgarien, din Breukelen/ Holland şi Amsterdam.

În paralel cu activitatea sa componistică, C.D.Georgescu cercetează aprofundat aspecte etnomuzicologice şi estetice. A lucrat la Institutul bucureştean pentru cercetări etnologice şi dialectologice, unde a condus secţia muzicală, şi a tipărit numeroase cărţi şi studii de etnomuzicologie.

De asemenea, a publicat analize semnificative din creaţia unor compozitori contemporani români. După înlăturarea de la Institut, din motive politice, a lucrat din 1983 la Revista Muzica, apoi ca cercetător la Institutul de Istoria Artei. Până în 1985 a obţinut 7 premii ale UCMR şi Premiul Academiei Române pentru lucrările sale componistice şi etnomuzicologice.

Din 1987 trăieşte în Germania, la Berlin, devenind cetăţean german din 1996. . Aici a avut diverse burse, a colaborat la Freie Universität in Berlin (1991-94). Din 1997 face parte din consiliul de specialitate, cu sarcina tuturor articolelor despre România, al Enciclopediei MGG, Personenteil.

În 1999 a fondat împreună cu dirijorul şi organistul Peter Schwarz editura muzicală Docor. În numeroase din cele peste 80 de compoziţii ale sale, C.D.Georgescu foloseşte experienţa sa de investigare a arhetipurilor folclorice, de căutare a unor structuri primitive, elementare (v. ciclurile simfonice Jocuri, 1962-75, Modele, 1967-73, sau opera Model mioritic, 1973).

Alături de interesul său în etnologie şi psihologie, CD. Georgescu apelează şi la pictură ca sursă a unor lucrări (ciclurile instrumentale Hommage to Ţuculescu, 1975-82, Hommage to Piet Mondrian, 1980-94). Din 1980 începe să elaboreze primele sale muzici electronice, gândite uneori şi ca muzici ambientale, lucrul cu computerul preocupându-l până în prezent.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

un răspuns la “Corneliu Dan Georgescu”

  1. Titus spune:

    Dumnezeu sa il ierte si sa il aiba in paza.

Gândurile tale