Dan Buciu

Născut la 18 noiembrie 1943 la Bucureşti, Dan Buciu a crescut într-o ambianţă muzicală, tatăl său fiind un renumit bas, prim solist al Operei bucureştene. Formarea sa componistică o datorează studiilor cu Dan Constantinescu, Tiberiu Olah, Aurel Stroe la UNMB, precum şi unor perfecţionări postuniversitare la Bucureşti (cu Dinu Ciocan şi Aurel Stroe) sau la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt.

Din 1968 începe cariera sa didactică la Universitatea de Muzică bucureşteană, pe care o conduce din 2000 în calitate de rector. Predă armonie, forme şi analize muzicale, ceea ce, de-a lungul timpului, l-a îndreptat şi spre necesitatea teoretizărilor: Buciu a scris aşadar cartea Elemente de scriitură modală, precum şi două volume de Armonie. De asemenea, a publicat numeroase articole şi studii în reviste din România, Rusia, Germania, a colaborat la emisiuni radiofonice şi de televiziune, a susţinut cicluri de conferinţe în U.S.A. (1994), în Franţa (1996) sau Suedia (1995).

Deşi s-a exprimat în genuri diverse (simfonic, vocal-simfonic, cameral), compozitorul Dan Buciu şi-a manifestat, de-alungul ultimelor decenii, o preferinţă pentru genul coral. Iată câteva din principalele titluri ale creaţiei sale. Scene, Lespezi pentru orchestră, Cantata Iarba pământului, ciclul de lieduri Lyrica mundi, Remember Hiroshima pentru cor şi bandă magnetică, Ana lui Manole pentru cor şi instrumente populare cu mişcare scenică.

Lucrările sale au fost cântate în ţări europene, în India şi Japonia, şi au fost premiate în repetate rânduri de UCMR.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale