Dan Constantinescu

A trăit între (10 iunie) 1931 şi (6 februarie) 1993, în Bucureşti. Provenind dintr-o veche familie aristocratică (din partea mamei), D. Constantinescu şi-a început studiile muzicale încă de copil. Între 1950-55 a studiat compoziţia la clasa lui Mihail Jora, la UNMB, unde a rămas apoi ca asistent la armonie şi compoziţie. A devenit profesor universitar în 1990. Uniunea Compozitorilor i-a acordat premii de creaţie (1976, 1980), de asemenea în 1968 primeşte premiul Academiei Române pentru Concertul de pian şi orchestră mică.

A scris muzică îndeosebi instrumentală (orchestrală, concertantă, camerală), alături de câteva cicluri de lieduri şi coruri, pornind în tinereţe de la un stil neoclasic, pentru a ajunge curând la soluţii inedite, combinaţii de serialism şi aleatorism. Piesele sale poartă amprenta personalităţii unui creator rafinat, introvertit, cu o preferinţă pentru constructivism, simetrii, pentru o cât mai cizelată construcţie sonoră, de un lirism profund şi rezervat.

Altele: Dan Constantinescu@UCMR


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale