Dimitrie Cuclin

Personalitate de tip enciclopedic, Cuclin a trăit între 1885-1978. După ce a absolvit studii de vioară (cu Robert KIenck) şi compoziţie (cu Alfonso Castaldi) în Bucureşti (1903-07), Cuclin a urmat stagii de perfecţionare în compoziţie la Conservatoire National de Musique (1907) şi la Schola Cantorum (1908-1914) din Paris, cu Ch.M.Widor şi Vincent d’Indy. în perioada interbelică a predat la Conservatorul bucureştean istoria muzicii, estetică, forme şi analize muzicale, armonie, contrapunct, compoziţie. De asemenea, a fost profesor de vioară la City Conservatory of Music şi la Brooklyn College of Music din New York (1924-1930).
A scris studii, eseuri, diverse articole despre muzică în presa românească, dar şi parabole, poezii, sonete, romane, piese de teatru, a tradus în limba română librete de operă (Samson şi Dalila de Saint-Säens), texte de oratorii (de Bach şi Händel) şi versete din Ovidiu. Este autorul singurului tratat de Estetică muzicală din literatura românească.
Compozitorul Cuclin (distins cu Premiul I de compoziţie „G.Enescu”, cu Premii ale Academiei Române şi alte Premii naţionale) a scris genuri inedite de muzică de teatru (operă-madrigal, poem dramatic, spectacol tragic etc.), muzică vocal-simfonică, 20 de simfonii şi alte piese orchestrale, piese camerale şi corale, lieduri. în propria creaţie, ca şi în scrierile sale, Cuclin rămâne consecvent liniei lui d’Indy de păstrare a unor canoane clasice ale formelor muzicale. Ostil faţă de atonalism şi muzica experimentală de după 1950, Cuclin priveşte însă într-un mod original funcţionalismul tonal, propunând o reformă radicală a acestuia.

Altele:
Dimitrie Cuclin@UCMR


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale