Dora Cojocaru

S-a născut la 20 august 1963, la Baia Mare. Este absolventă a Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca – specializarea compoziţie muzicală la clasa lui Cornel Ţăranu. De asemeni, a urmat aceeaşi specializare la Academia de Muzică din Köln – la clasa lui Johannes Fritsch. A obţinut numeroase premii şi burse (Tempus în 1991, D.A.A.D. în 1992, Soros în 1992, Heinrich Boell în 1993, E.M.E.F.A. în 1993, Rotary Club în 1993, Gaudeamus în 1994, Atelierhaus Worpswdede în 1995, Socrate/Erasmus în 1999). A participat la diferite cursuri de specializare (cu Paul Méfano, Dieter de la Motte, James Wood etc.).

Foarte activă, a participat la congrese, work-shops, comunicări ştiinţifice, a semnat publicaţii în reviste de specialitate. Creaţia sa (în domeniul cameral, coral, simfonic, vocal-simfonic, de operă) este promovată prin imprimări radio, TV şi CD. A colaborat la WDR5 Köln.

Şi-a susţinut un doctorat în muzicologie/stilistică la Academia de muzică din Cluj-Napoca, cu lucrarea (tipărită ulterior la Cluj, în 1999) Creaţia lui György Ligeti în contextul stilistic al secolului XX. Singura carte despre Ligeti din peisajul muzicologic românesc a fost recompensată cu un Premiu al UCMR. A promovat în cadrul catedrei de compoziţie a Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca la gradul de conferenţiar universitar. Recent, Dora Cojocaru s-a stabilit în Canada.

Altele: Dora Cojocaru@CIMEC


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

Gândurile tale