Dumitru Capoianu

Născut la 19 octombrie 1929 la Bucureşti, a studiat aici compoziţia, la clasa lui Mihail Andricu din UNMB.

A funcţionat ca instrumentist şi realizator muzical la studiourile de film, maestru de sunet şi regizor muzical la Radio (1947-1954), director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti (1969-73). Activitatea sa creatoare se remarcă prin diversitate a genurilor şi pluralism stilistic: acestea se întrevăd în muzica de teatru (inclusiv balet şi muzical), de film (aproape 60 de pelicule, de toate tipurile), de cameră şi corală, simfonică şi concertantă etc. Desenul animat în regia lui Ion Popescu-Gopo, la care Capoianu a semnat muzica – Scurtă istorie – a fost distins cu premiul „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes din 1957.

Creaţia expresivă, densă, plină de inventivitate a lui Capoianu a fost deseori premiată, cel mai recent cu Marele Premiu al UCMR (2000) pentru întreaga sa activitate.

Altele: Dumitru Capoianu@UCMR
Video: Scurtă istorie


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale