Ede Terenyi

Născut în 1935 la Târgu-Mureş, absolvă clasa de compoziţie a lui Jodál Gábor de la Academia de Muzică din Cluj. Aici devine în 1960 asistent, actualmente este profesor universitar. Creaţia sa cuprinde peste 150 de opusuri vocal-simfonice, simfonice, camerale, corale, vocale. Amintim aici doar cele 12 concerte neobaroce, cele 7 Simfonii (Brâncuşi, Bakfark, Spaţiu şi lumină, Munţi, Păduri, Vise, Legenda Transilvaniei) sau ciclul de piese pentru orgă. În ultimii cinci ani, Terenyi a scris Variations on a theme of Benjamin Britten (pentru 16 solo-instrumente de coarde) – o comandă a orchestrei de cameră Musica Vitae din Suedia -, precum şi Variations-Bernstein (pentru 2 piane şi 2 percuţionişti), În buticul lui Don Quijote (pentru 4 percuţionişti), Brecht-Symphony (pentru ansamblu cameral) s.a.

Activitatea sa muzicologică se concretizează într-o serie de studii, sau în monografia dedicată generaţiei de compozitori din care face parte, publicată la Budapesta în 1996.

Altele: web.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale