Ede Terenyi

Născut în 1935 la Târgu-Mureş, absolvă clasa de compoziţie a lui Jodál Gábor de la Academia de Muzică din Cluj. Aici devine în 1960 asistent, actualmente este profesor universitar. Creaţia sa cuprinde peste 150 de opusuri vocal-simfonice, simfonice, camerale, corale, vocale. Amintim aici doar cele 12 concerte neobaroce, cele 7 Simfonii (Brâncuşi, Bakfark, Spaţiu şi lumină, Munţi, Păduri, Vise, Legenda Transilvaniei) sau ciclul de piese pentru orgă. În ultimii cinci ani, Terenyi a scris Variations on a theme of Benjamin Britten (pentru 16 solo-instrumente de coarde) – o comandă a orchestrei de cameră Musica Vitae din Suedia -, precum şi Variations-Bernstein (pentru 2 piane şi 2 percuţionişti), În buticul lui Don Quijote (pentru 4 percuţionişti), Brecht-Symphony (pentru ansamblu cameral) s.a.

Activitatea sa muzicologică se concretizează într-o serie de studii, sau în monografia dedicată generaţiei de compozitori din care face parte, publicată la Budapesta în 1996.

Altele: web.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale