Elena Moşuc

Elena MosucSoprana Elena Moşuc este actualmente unul dintre numele strălucitoare ale liricii internaţionale. Destinul ei a început la Iaşi, unde drumul spre muzică a fost desăvârşit la Conservatorul “George Enescu”. Aşa cum a dovedit-o de-a lungul carierei sale, principalul ghidaj a aparţinut însă unui complex proces de autoexigenţă.

În 1992, începe cariera artistică cu debutul la Opera Naţională din Iaşi. Totodată, în 1990, a avut curajul să se prezinte la renumitul concurs internaţional ARD, organizat la München, obţinând Premiul I. Un an mai târziu, Elena Moşuc triumfă şi în competiţia de la Monte Carlo. Debutul cu Regina Nopţii este continuat cu rolul titular din Lucia di Lammermoor de Donizetti.

Cu Gilda din “Rigoletto”, soprana întregeşte fondul repertorial necesar primelor prezenţe în centrele artă lirice ale Europei, Elena Moşuc cântând şi cu orchestrele simfonice din München, Stuttgart, Viena, Berlin şi Leipzig, sub bagheta unor dirijori de renume.

Concomitent devine solista Operei din Zürich. Muzica lui Mozart este o constantă a repertoriului său, cu Regina Nopţii făcând parte din distribuţia preluată în direct de televiziunea elveţiană ( Zürich, în 2000). Elena Moşuc a fost solicitată să cânte pe cele mai faimoase scene de operă europene (München, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam), dar şi din Japonia şi China.

În noiembrie 1993, Elena Moşuc a câştigat “European Music Promotion Prize”, înregistrând în 1994 primul disc. CD-urile solo ale Elenei Moşuc – “Au jardin de mon coeur” sau “Mozart Portrait” – foarte bine primite de presă. Revista Opernwelt scrie: “Elena Moşuc cântă expresiv şi cu virtuozitate”, Neue Zürcher Zeitung adaugă: “Un cânt cultivat, cu intensitate emoţională”, revista Opera international concluzionează: “marea autoritate vocală şi splendidul legato”.

În ultimul deceniu, pentru debutul în stagiunea Arenelor din Verona (2001). este invitată să cânte Violeta din “Traviata”, Gilda din “Rigoletto” de Verdi. Ziarul L’Arena titra: ”Elena Moşuc este o altă frumoasă descoperire a acestei stagiuni lirice”, sau: “A fost un triumf pentru românca Elena Moşuc.” De aceste două roluri se mai leagă alte prestigioase apariţii: momentul de debut pe scena de la Teatro alla Scala din Milano (iunie 2008), cu “Traviata” (cântată şi la München, Helsinki, Padova, Viena, Veneţia, New Israeli Opera sau Bucureşti), urmarea fiind invitarea interpretei, la începutul anului 2010, pentru “Rigoleto” pe această celebră scenă a Italiei.

Elena Mosuc În 1996, soprana deschide stagiunea Operei de Stat din Viena cu Olympia din “Povestirile lui Hofmann”; în 1998, este prezentă la Festivalul de la Viena cu Konstanze din “Răpirea din serai”, iar în 1999 cântă Donna Anna la Opera Comique din Paris. Deschide de 3 ori consecutiv Festivalul de operă de la Zürich, mai recent cu “Ariadna la Naxos” de R. Strauss.

Fidelă Operei din Zürich, unde şi-a lansat cariera internaţională, cântă concomitent în Gala de Anul Nou dirijată la Tonhalle din Zürich şi la Opera din Viena. În Elveţia debutează în „Luisa Miller” de Verdi având drept partener pe Neil Shicof şi în „Carmen” de Bizet, în compania lui Jose Cura.

Pe 23 iunie 2009 susţine la UNMB dizertaţia pentru obţinerea titlului de Doctor în Muzică. La Essen, ea şi-a cucerit publicul cu interpretarea absolut memorabilă a eroinelor cu aură tragică din “Luisa Miller” şi “Puritani” alături de alte triumfuri ale Elenei Moşuc, debuturi excepţionale în “Faust”, “Sonnambula”, “Turandot”, “Maria Stuarda”, “Boema”.

La televiziune, Elena Moşuc se distinge prin prezenţa în gala centenară FIFA (2004), difuzată live în peste 120 de ţări din întreaga lume, ca şi în filmul „The Genius of Mozart” (BBC). La distincţiile care îi împodobesc cariera: Premiul “Bellini d’Oro” (Catania, 1995), “Premio Zenatello di Verona” (2002), “Premio Verdi di Modena” şi “Premio Verdi di Verona” (2004) se adaugă o recentă omagiere. În 16 iunie 2009, la Teatro Bonci din Cesena, Forli, artista a fost recompensată cu Premio Internazionale della lirica „Lina Pagliughi” şi Premio del Presidente della Republica Italiana, pentru performanţele sale în arta cântului de coloratură. După Joan Sutherland, Mariella Devia, Editha Gruberova, distincţia, reprezentată de „Siola d’oro”, un pandantiv în aur şi briliante, aduce acum în plan principal, pentru prima dată, o voce a României cu carieră internaţională.

Grigore Constantinescu

Altele: site oficial Elena Moşuc


Despre autor

cercer
Cercer ("Anagallis arvensis") este o plantă ierbacee anuală, răspândită în zona temperată. Întâlnită prin vii, păşuni, fâneţe, tăieturi de pădure, ori strălucind în zonele umbrite ale poienilor, are florile roşii, rozee sau albastre.

Gândurile tale