Grupul de Muzică Nouă TRAIECT (Bucureşti)

ansamblul TraiectÎnfiinţat la Bucureşti (decembrie 1982), din iniţiativa compozitorului Sorin Lerescu, Grupul de Muzică Nouă TRAIECT a promovat de la început creaţiile contemporane (în special cele româneşti).

În cei peste 20 de ani de prezenţe concertistice în ţară şi în străinătate, ansamblul TRAIECT a devenit o emblemă a muzicii contemporane româneşti, un ansamblu dedicat experienţelor componistice de ultimă oră şi, totodată, o adevărată şcoală de formare a interpreţilor de muzică nouă.

Ansamblul este format din: Geanina Săveanu (vioară), Viorica Nagy (violoncel), Georgeta Radu (percuţie), Alexandru Hanganu(flaut), Andrei Podlacha (pian), Răzvan Gachi (clarinet), Eugen Niţă (trombon) şi conducerea muzicală Sorin Lerescu. S-au scris numeroase opus-uri ca urmare a comenzilor lansate de TRAIECT sau i-au fost dedicate formaţiei lucrări semnate atât de compozitori români cât şi de compozitori din diverse ţări ale lumii.

Prima audiţie a reprezentat întotdeauna pentru TRAIECT o constantă a concertelor sale, ca şi ideea de a atrage spre valorile muzicale contemporane o parte tot mai însemnată a publicului. În acest sens, TRAIECT a promovat conceptul de spectacol de muzică contemporană aliindu-şi diferite modalităţi de vizualizare a muzicii: dans, imagine grafică şi de computer, jocuri de lumini, poezie, toate într-o viziune unificatoare asupra rosturilor artei în lumea de azi.

Ansamblul TraiectDistins în 1983 cu Premiul A.T.M. ansamblul a susţinut concerte în multe oraşe din ţară, participând de asemenea la festivaluri internaţionale de prestigiu: Festivalul internaţional „George Enescu” – Bucureşti, Timişoara Muzicală, Toamna Muzicală Clujeană, Săptămâna Internaţională a Muzicii Contemporane – Bucureşti, Festivalul Meetings of New Music – Brăila, Festivalurile de muzică contemporană de la Belgrad, Gent, Odesa, Reggio Lmilia.

TRAIECT a înregistrat un mare număr de opus-uri româneşti şi străine la Societatea Română de Radiodifuziune, Radio 3 Gand, Beogradski Televizja, TV SIGMA, TVM – Chişinău, Societatea Română de Televiziune, o serie dintre ele figurând pe casete audio, LP-uri şi compact-discuri editate de ELECTRECORD, Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi INTERCONT MUSIC.

[sursă: caietul-program al Săptămânii Muzicii Contemporane 2007]

Altele: TRAIECT@CIMEC


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

Gândurile tale