Grupul de Muzică Nouă TRAIECT (Bucureşti)

ansamblul TraiectÎnfiinţat la Bucureşti (decembrie 1982), din iniţiativa compozitorului Sorin Lerescu, Grupul de Muzică Nouă TRAIECT a promovat de la început creaţiile contemporane (în special cele româneşti).

În cei peste 20 de ani de prezenţe concertistice în ţară şi în străinătate, ansamblul TRAIECT a devenit o emblemă a muzicii contemporane româneşti, un ansamblu dedicat experienţelor componistice de ultimă oră şi, totodată, o adevărată şcoală de formare a interpreţilor de muzică nouă.

Ansamblul este format din: Geanina Săveanu (vioară), Viorica Nagy (violoncel), Georgeta Radu (percuţie), Alexandru Hanganu(flaut), Andrei Podlacha (pian), Răzvan Gachi (clarinet), Eugen Niţă (trombon) şi conducerea muzicală Sorin Lerescu. S-au scris numeroase opus-uri ca urmare a comenzilor lansate de TRAIECT sau i-au fost dedicate formaţiei lucrări semnate atât de compozitori români cât şi de compozitori din diverse ţări ale lumii.

Prima audiţie a reprezentat întotdeauna pentru TRAIECT o constantă a concertelor sale, ca şi ideea de a atrage spre valorile muzicale contemporane o parte tot mai însemnată a publicului. În acest sens, TRAIECT a promovat conceptul de spectacol de muzică contemporană aliindu-şi diferite modalităţi de vizualizare a muzicii: dans, imagine grafică şi de computer, jocuri de lumini, poezie, toate într-o viziune unificatoare asupra rosturilor artei în lumea de azi.

Ansamblul TraiectDistins în 1983 cu Premiul A.T.M. ansamblul a susţinut concerte în multe oraşe din ţară, participând de asemenea la festivaluri internaţionale de prestigiu: Festivalul internaţional „George Enescu” – Bucureşti, Timişoara Muzicală, Toamna Muzicală Clujeană, Săptămâna Internaţională a Muzicii Contemporane – Bucureşti, Festivalul Meetings of New Music – Brăila, Festivalurile de muzică contemporană de la Belgrad, Gent, Odesa, Reggio Lmilia.

TRAIECT a înregistrat un mare număr de opus-uri româneşti şi străine la Societatea Română de Radiodifuziune, Radio 3 Gand, Beogradski Televizja, TV SIGMA, TVM – Chişinău, Societatea Română de Televiziune, o serie dintre ele figurând pe casete audio, LP-uri şi compact-discuri editate de ELECTRECORD, Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi INTERCONT MUSIC.

[sursă: caietul-program al Săptămânii Muzicii Contemporane 2007]

Altele: TRAIECT@CIMEC


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale