Horia Andreescu

Horia Andreescu Horia Andreescu este dirijor-şef al Formaţiilor Muzicale ale Radiodifuziunii Române, dirijor asociat al Filarmonicii „George Enescu“, fondator al Orchestrei de Cameră „Virtuozii din Bucureşti“ şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti (compoziţie şi dirijat), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Österreicher), şi a urmat cursurile maestrului Sergiu Celibidache.

Horia Andreescu a colaborat cu orchestre din străinătate (mai ales Germania, unde numără 13 ani de „dirijor oaspete permanent“ la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin) – există peste 60 de înregistrări, dintre care 16 cu orchestre din Europa.

Dintre cele mai recente amintim: un CD realizat cu Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, editat la C.P.O. în 2007; altul înregistrat la Westdeutscher Rundfunk Köln (creaţii ale compozitorului Pascal Bentoiu), editat în 2004 la Hastedt; un CD editat în 2008 la „Electrecord“ cu lucrări de Dvorak şi Musorgski-Funtek, înregistrate cu Netherlands Philharmonic Orchestra şi, în 2009, Oratoriul Bizantin de Paşti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, editat de Casa Radio. De-asemeni, neuitata „Integrala Enescu” (8 CD-uri), editată de „Electrecord“ şi „Olymia-Londra“.

Dirijorul Horia Andreescu a colaborat de-asemeni cu orchestrele: London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig Turnee (individuale ori cu Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica “George Enescu“) la festivaluri ca: Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale München şi, fireşte, la Festivalul Internaţional „George Enescu“ de la Bucureşti.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale