Ion Andrei [Johann Andreas] Wachmann

Compozitor [Budapesta, 1807 — Bucureşti, 1863], şi-a realizat studiile la Viena. Activează ca dirijor al trupei lirice „Theodor Müller” la Timişoara (1831-1833) şi Bucureşti (1833-1835), este profesor la Şcoala de muzică vocală şi instrumentală a Societăţii filarmonice din Bucureşti (1835-1836) şi la colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti (1846-1850), dirijor al trupei „Costache Caragiale” din Bucureşti (1850-1852), al teatrelor naţionale din Bucureşti (1852-1858) şi din Craiova (1858-1860). A desfăşurat o intensă activitate pedagogică în Bucureşti, predând în particular pian, teorie-solfegii şi armonie, deoarece în acea perioadă la Bucureşti încă nu se înfiinţase un conservator.

I.A. Wachmann a scris numeroase lucrări de muzică de teatru, opere, vodeviluri, comedii-vodevil, feerii, drame lirice, operete, dintre care amintim: opera Braconierul (1832), opera Zamfira (1834), vodevilul Triumful amorului (1835), opera Manole Meşter etc. Creaţia sa se înscrie în tendinţa generală a primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, de redescoperire şi valorificare a poeziei populare şi a melodicii lăutăreşti. Scrie şi muzică vocal-simfonică şi corală, dar de o mare importanţă pentru istoria muzicii româneşti sunt transcripţiile lui de folclor pentru pian, publicate la Viena: Romania, recueil des danses et d’airs valaques originaux, transcrits pour le piano seul; Bouquet de mélodies valaques originales, transcrites pour le piano seul; L’Echo de Valachie, chansons populaires roumaines; Les Bords du Danube, Chansons et danses roumaines (patru caiete).

Acestea se caracterizează printr-o inventivitate tehnică şi un rafinament al scriiturii pianistice remarcabile pentru nivelul repertoriului pianistic românesc al vremii, piesele distingându-se printr-un evident respect pentru citatul folcloric.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale