Ion Dumitrescu

Născut în judeţul Vâlcea în 1913, Ion Dumitrescu se stinge din viaţă la Bucureşti, în 1996 (asemenea fratelui său, Gheorghe Dumitrescu). După studiile la UNMB (compoziţia cu Mihail Jora), a lucrat câţiva ani ca profesor de muzică la licee, la Academia de Muzică Religioasă din Bucureşti, ca dirijor şi compozitor la Teatrul Naţional, pentru ca din 1944 să devină profesor la UNMB, unde va preda în principal armonie (până în 1979). În cadrul UCMR, a deţinut funcţiile (în acest caz, sinonime) de secretar (1954-56), prim-secretar (1956-63) şi preşedinte (1963-77).
A fost distins cu multiple ordine şi titluri ale Statului Român, precum şi cu câteva premii de creaţie (al Academiei Române, Marele Premiu al UCMR), a primit titlul de membru corespondent la Académie de Beaux-Arts din Paris şi la Accademia Tiberina din Roma etc.
Îndeosebi în anii ’40, când a lucrat la Teatrul Naţional bucureştean, I.Dumitrescu a scris muzica la numeroase spectacole teatrale. De asemenea în perioada anilor ’40-’50, a colaborat la coloana sonoră a câtorva filme. în paralel, scrie muzică simfonică şi concertantă (menţionăm doar Concertul pentru orchestră de coarde, l956, Sinfonietta în re major, 1957), piese camerale (Cvartetul de coarde în do major, 1949), corale, lieduri, volume de lucrări didactice (solfegii) şi studii de muzicologie.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale