Ionel Perlea

S-a născut în 1900, în judeţul Ialomiţa, s-a stins din viaţă în 1970, la New York. După ce a studiat compoziţie, dirijat, pian la München şi Leipzig – ceea se observă în lucrările sale de tinereţe, aflate stilistic între Reger şi Hindemith – Perlea debutează ca dirijor de orchestră la Bucureşti (în 1919). Va fi maestru corepetitor la Opera din Leipzig şi la Opera din Rostock (1922-25), va dirija apoi (până în 1944) Operele din Cluj şi Bucureşti, Orchestra simfonică Radio din Bucureşti, fiind şi profesor la clasa de dirijat de orchestră a UNMB.

Părăseşte definitiv România din pricina regimului comunist (în 1949), iar cariera sa dirijorală va continua la pupitrul Operelor din Roma, Scala din Milano, iar în S.U.A. ca dirijor al Connecticut Symphony Orchestra (1952-59) şi ca profesor şi dirijor la Manhattan School of Music din New York (1952-59 şi din 1965).

În compoziţiile sale – nu foarte numeroase – se vede experienţa dirijorală în maniera de orchestraţie, alături de o modalitate proprie de stilizare a folclorului (integrat în limbajul armonic nu ea un corp străin). Pentru Cvartetul său de coarde a primit în 1926 Premiul de compoziţie „George Enescu”.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale