Iosif Ion Prunner

iosif ion prunnerNăscut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi veche tradiţie culturală, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzică „Dinu Lipatti“ şi Universitatea de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul şi dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“, unde, în anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică si Orchestra de cameră ale Filarmonicii.

În România a colaborat cu principalele orchestre din ţară, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română.

A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia (Germania, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveţia, Bulgaria, Coreea etc.) şi a luat parte la importante festivaluri din România, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalităţi şi orchestre de prestigiu, dintre care menţionăm: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi orchestre precum Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Naţională a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

În decembrie 2007 a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian şi o distribuţie cuprinzând artişti renumiţi, să prezinte o producţie cu Recviemul de Verdi la San Sebastian, Toulouse şi Paris – Sala Pleyel.

În 1991 a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar în 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. Din 1997, preluând tradiţia Filarmonicii „George Enescu“ de a sprijini orchestra semiprofesionistă a medicilor din Bucureşti, conduce activitatea acesteia. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Activitatea sa a fost remarcată de cronicarii şi presa de specialitate:

„Mare admiraţie pentru marele talent“

Tobias Picker, cronicar şi compozitor (SUA)

„În Parsifal, Orchestra Filarmonicii ‘George Enescu’, într-o concentrare de zile mari, a instaurat sub bagheta lui I. I. Prunner acea stare de seninătate hieratică de o rară înălţime spirituală… De remarcat acurateţea şi amploarea sonorităţii.“

Actualitatea muzicală, Bucureşti

„A fost o plăcere de a vă întâlni şi de a avea posibilitatea să colaborăm. Felicitări şi multe mulţumiri pentru remarcabila contribuţie adusă.“

Sergiu Comissiona

„Şef de orchestră strălucit … Cu o profundă intuiţie muzicală ce a încântat auditoriul.“

Jean Ranyer – Nantes Presse Océan (Franţa)

„Concertul, deosebit, a fost urmat de aplauze frenetice.“

Gazzetta di Mantova

„A dovedit un simţ deosebit al limbajului simfonic.“

Grigore Constantinescu, România liberă


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale