Liviu Dănceanu

S-a născut în 1954 la Roman. A absolvit compoziţia la Bucureşti (UNMB), la clasa lui Ştefan Niculescu, apoi participă la cursuri şi festivaluri de compoziţie la Londra, Paris, Tallin, Praga, Varşovia.
Este fondatorul şi conducătorul Atelierului de muzică contemporană „Archaeus”, cu care a participat la multiple reuniuni muzicale internaţionale. Dănceanu a înfiinţat şi coordonează permanent festivalurile „Archaeus”, Bucureşti (din 1998), şi „Zilele Muzicii Contemporane”, Bacău (din 1991), de asemenea a fost director artistic al „Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi”, Bucureşti (1992-1996) şi preşedinte al secţiunii române a SIMC (1992-94).
Toată această intensă activitate organizatorică este dublată de aceea în calitate de conferenţiar la UNMB,(unde predă, din 1990, istoria muzicii şi compoziţie) şi, desigur, de o creaţie care numără cca 80 de titluri. De asemenea, Dănceanu a publicat numeroase studii, eseuri, recenzii şi articole. A primit premii de compoziţie (la Toulouse în 1986, Premiul Academiei Române în 1989, mai multe Premii ale UCMR), precum şi pentru interpretare, alături de ansamblul „Archaeus”.

Altele:
Liviu Dănceanu @UCMR


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

Gândurile tale