Marcel-Ionel Spinei

Compozitor, violoncelist, dirijor, muzicolog, editor (n. 21.06.1950, Craiova), Marcel Spinei provine dintr-o familie de preoţi şi compozitori de muzică religioasă.

Şi-a inceput studiile muzicale cu tatăl său: cântul bizantin şi chitara clasică. La 6 ani începe studiul violoncelului, cu profesorul şi violoncelistul Constantin Gogan, elev al lui Dimitrie Dinicu. Pianul îl va studia cu dirijorul, pianistul şi profesorul Victor Golescu. La 7 ani are loc debutul ca violoncelist, într-un recital de muzică de cameră, susţinut pe scena Filarmonicii din Craiova. În particular, studiază armonia, contrapunctul, formele muzicale şi compoziţia.

La 14 ani are loc debutul ca solist-violoncelist şi compozitor, acompaniat de Orchestra Simfonica a Filarmonicii din Craiova. Urmează liceul de Muzică la Craiova, iar în 1969 este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la Facultatea Instrumente si Canto, specialitatea violoncel-solişti. Printre profesorii săi se numără: Iuliu Bonis (violoncel), Victor Ceaikovski şi Sorin Vulcu (teorie muzicala), Dan Constantinescu (contrapunct).

Urmează o perfecţionare în Italia (1980-1981). Actualmente este profesor de violoncel si muzică de cameră la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Atena (din 1990 până în prezent). Este doctor în Muzicologie – cele 2 lucrări se intitulează: Muzica psaltică românească şi legăturile ei cu muzica bizantină şi Relaţiile culturii muzicale dintre Ellada si România.

În anul 1997 a înfiinţat la Bucureşti Editura Muzicala Spinei Music Company, care promovează muzica clasică. Este membru al Uniunii Compozitorilor din Italia (S.I.A.E.) şi România (UCMR). Ca violoncelist a fost distins cu Premiul I de Interpretare (Concursul Cântarea României: 1983, 1985), iar ca şi compozitor a obţinut Marele Premiu de Compoziţie din Atena (1996).

Compozitorul Marcel Spinei a scris până în prezent peste 170 de lucrări de muzică simfonică, vocal-simfonică, vocal-instrumentală, muzică de cameră, de teatru, dar şi lucrări pentru solist (violoncel, pian, vioară) şi orchestră.

Dirijorul Marcel Spinei a înfiinţat în 1981 ansamblul muzical Contemporain, alături de care a participat la numeroase Festivaluri Internaţionale precum: George Enescu (Bucureşti), Iannis Xenakis (Atena), cele din Italia, Franta, Spania, Germania, Austria, Olanda, etc.

Violoncelistul Marcel Spinei a susţinut peste 1.000 de recitaluri şi concerte pe diferite scene ale Europei, colaborând cu nume sonore ale muzicii clasice şi contemporane, precum dirijorii: Victor Golescu, Theodor Costin, Horia Andreescu, Aurel Stroe, Anatol Vieru, Cornel Ţăranu, Cristian Brâncuşi, Fred Popovici, Pavlos Serghiou, Iosif-Ion Prunner, etc. şi pianiştii: Adrian Tomescu, Iosif-Ion Prunner, Sanda Spinei, Ştefan Niculescu, Natalia Mihailidou, etc.


Despre autor

cercer
Cercer ("scânteiuţa") este un arbust cu flori albastre sau roşii, cu frunze mici în patru colţuri şi cu fructe rotunde. Înfloreşte din mai până în septembrie pe ogoare, semănături, prin vii, grădini de legume şi păşuni.

Gândurile tale