Marin Cazacu

Marin CazacuNăscut pe 30 septembrie 1956 la Vidra – Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul, mai întâi la Liceul de Muzică din Bucureşti cu prof. Ion Urcan, iar apoi la Conservator, cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu, absolvind cu nota maximă.

A participat la cursurile de măiestrie de la Weimar, susţinute de prof. Mezo Laszlo, şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Sinaia şi Costineşti. A obţinut premii internaţionale la competiţii din Elveţia (Geneva – medalie de argint şi premiul Vila Lobos), Germania (Markneukirchen – premiul I, Leipzig – premiul II, la concursul J.S. Bach), Italia (Bologna) ,Yugoslavia (Belgrad).

În România a primit Premiul Criticilor şi Muzicologilor, Premiul Performanţa în solistică” acordat pe anul 2001 de către revista „Actualitatea Muzicală” si Premiul aniversar al Canalului Radio România Muzical – 2001

Din anul 1983 este solist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti si a susţinut încă din studenţie concerte şi recitaluri în majoritatea ţărilor din Europa, Asia şi America, alături de mari dirijori şi solişti precum: Ghenadi Rojdestvensky, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Misha Katz, Valentin Gheorghiu, Ştefan Gheorghiu, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin, Adelina Oprean, Steluţa Radu, Ion Ivan Roncea, Trio „Pro Arte”, Cvartetul „Voces”.

În anul 1990, Marin Cazacu concertează cu Orchestra Radio din Berlin, iar în anul 1994 participă ca solist alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Horia Andreescu la Festivalul „Europa Musicale” de la München – concerte transmise în direct în multe ţări din Europa. A înregistrat „Simfonia concertantă” de George Enescu cu Orchestra Naţională Radio, dirijor Horia Andreescu, pentru „Electrecord” şi „Olimpya”, şi cu Filarmonica „George Enescu” şi dirijorul Cristian Mandeal pentru „Arte Nova”. La aceleaşi case de discuri a înregistrat şi alte lucrări solistice şi de muzică de cameră.

Din anul 1992, Marin Cazacu predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Amintim câţiva dintre studenţii săi, care s-au impus în viata muzicală: Răzvan Suma, Laura Buruiană, Olga Mănescu, Mihai Marica, Adrian Mantu, Adrian Gavrilescu, Roxana Blaga, Gioni Holgen, Titus Tincu, Mădălina Tudose, Bogdan Postolache, Magdalena Moroşanu, Ştefania Amarinei.

În anul 1998, Marin Cazacu a fondat cvartetul „Cellissimo”, împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu, formaţie invitată la Festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid şi România. Împreună cu studenţii Universităţii Naţionale de Muzică susţine recitaluri cu formaţia „Violoncellissimo” (8 – 12 violoncele).


Despre autor

cercer
Cercer ("mohorul roşu") e o specie de anemone cu flori albe, roz sau albăstrii — cu corolele larg deschise; de-i vreme rea, scânteiuţele de munte îşi strâng corolele şi se ghemuiesc, şoptind parcă în taină: "cer Cer..".

Gândurile tale