Maya Badian

Maya BadianNăscută la 18 aprilie 1945 la Bucureşti, Maya Badian a studiat compoziţie la UNMB cu Tiberiu Olah şi Aurel Stroe. În 1987, familia Badian s-a stabilit definitiv în Canada, obţinând cetăţenia canadiană în 1990. În 1992, sub îndrumarea lui André Prévost, la Facultatea de Muzică a Universităţii din Montréal, Maya Badian îşi obţine titlul de Doctor în muzică.

Experienţa ei didactică începe în România, unde predă pian, teorie, armonie la Liceul de Muzică „G.Enescu” din Bucureşti (1972-1985); va continua apoi, din 1990, la Universităţi din Canada (Montreal, Ottawa). Maya Badian este membră a Centrului de Muzică Canadian (CMC), a Ligii Canadiene de Compozitori (CLC), a UCMR, precum şi a altor instituţii internaţionale, de la care a obţinut diferite premii şi distincţii pentru creaţia sa.

Cele peste 80 de lucrări orchestrale şi camerale ale sale sunt interpretate în lumea întreagă. Colecţia de manuscrise a Diviziunii de Muzică a Bibliotecii naţionale a Canadei păstrează manuscrisele şi documentele ei de arhivă din 1993, iar lucrările ei publicate (în principal de „Lucian Badian Editions”) sunt achiziţionate de Biblioteca Congresului, Washington DC, USA, Biblioteca Internaţională de Muzică Contemporană, Paris, Franţa şi Biblioteca naţională a Canadei, Ottawa.

Promotor al muzicii canadiene, Maya Badian a ţinut conferinţe despre cca 50 de compozitori canadieni, în Germania (1993 şi 1994), România şi Republica Moldova (2000), şi a organizat primul concert cu lucrări canadiene în cadrul Festivalului internaţional de muzică de cameră, Budapesta, Ungaria (1991).

Altele:

web: http://www3.sympatico.ca/badian/

Maya Badian@CIMEC


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale