Nicu Diaconiuc

Născut în 1987, la Bucureşti, Nicu Diaconiuc a început studiul viorii la vârsta de 8 ani. A fost elev al liceelor de muzică “George Enescu” şi “Dinu Lipatti”, avându-i ca îndrumători pe profesorii Mihaela Mailat şi Valeriu Rogacev. Absolvind ciclul liceal ca şef de promoţie în 2006, promovează examenul de admitere la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde studiază vioara la clasa Prof. univ. dr. Corina Bura. În paralel, este admis la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia Neerlandeză-Franceză.

Încă din 1998, a fost laureat al concursurilor de interpretare violonistică la nivel municipal: Concursul ”Silvia Şerbescu” – Premiul al II-lea, “In memoriam”- Premiul I, Olimpiada de vioară – Premiul al II-lea, “Marele Premiu al Palatului Naţional al Copiilor” – Premiul I, Concursul de citire la prima vedere “Prima Vista” – Premiul I, şi la nivel naţional: Concursul “Garabet Avachian” – Premiul al III-lea. La acestea se adaugă cele două Premii I şi două Premii II obţinute la Olimpiada Naţională de Studii Teoretice Muzicale şi premii din sfera extra-muzicală obţinute în şcoală, la Olimpiadele de: Matematică, Istorie, Biologie, Limba şi Literatura Română, precum şi premii pentru creaţie poetică. A participat la şedinţele cenaclului literar “Săgetătorul”, unde a susţinut şi o serie de recitaluri camerale (Duo vioară-chitară). În 2006 a concertat la Sala Radio alături de orchestra Liceului de Muzică “Dinu Lipatii”(Concertul pentru vioară de Beethoven).

Are la activ o serie de apariţii solistice în cadrul unor festivaluri de talie internaţională: “Fête de la Musique”, “Festivalul Artelor”, Festivalul “George Enescu” (Piaţa Festivalului). A fost prim-violonist în orchestrele : “Lyceum Strings”, camerata “Adagio”şi orchestra Liceului de Muzică “Dinu Lipatti”, participând la o serie de turnee în : Franţa, Cehia, Turcia, şi susţinând concerte pe marile scene bucureştene : Ateneul Român , Sala Mică a Palatului, Palatul Şuţu, Casa Armatei, Casa de Cultură a M.A.I.

Deţine o experienţă destul de largă în domeniul muzicii de cameră, pe care actualmente îl aprofundează la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Sub îndrumarea Conf. univ. dr. Raluca Voicu-Arnăuţoiu, a avut câteva apariţii în concerte camerale în Sala “George Enescu” a U.N.M.B. şi la Muzeul “George Enescu”. Ca vioara I în Cvartetul de coarde “Adagio”, a concertat la : Casa Oamenilor de Ştiinţă, Casa Universitarilor, obţinând două Premii I la Concursul de Interpretare pentru formaţii camerale“Marele Premiu al Palatului Naţional al Copillor”. Alături de Duo-ul vioară-chitară “Poesia” a înregistrat apariţii în emisiuni radiofonice şi a susţinut o serie de concerte televizate, la care se adaugă numeroase audiţii la Liceul de Muzică “George Enescu”.

Repertoriul cuprinde:

Concerte de Vivaldi, Mozart, Beethoven, Bruch, Ceaikovski, Mendelssohn, Saint – Saëns, Paganini, Vieuxtemps, Dvorak.

Sonate de : Bach, Beethoven, Veracini, Vivaldi, Schubert..

Piese de: Corelli, Beethoven, Paganini, Saint – Saëns, Sarasate, Wieniawski, Massenet, Kreisler, A. Schnittke.

Autori români: George Enescu, Paul Constantinescu.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale