Petru Stoianov

Născut în 1939 la Vinga (Arad), a absolvit clasa de compoziţie a lui Anatol Vieru, la Bucureşti. Este compozitor şi profesor, decan al Facultăţii de Muzică în cadrul Universităţii ″Spiru Haret″, vicepreşedinte al JmEVENTS, fondator şi director artistic al Competiţiei Internaţionale de Muzică EUROPAFest Jeunesses Musicales, Bucureşti, din 1994, consilier (1992, 1993 şi 1999), consilier şi director executiv al Festivalului ″Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi″, Bucureşti, preşedinte al juriilor naţionale şi internaţionale de creaţie şi interpretare.
A câştigat premii naţionale şi internaţionale pentru compoziţie. În creaţiile sale, acesta nu se limitează la un singur gen, ci scrie muzică simfonică, şi, în aceeaşi măsură, muzică de cameră sau corală, material didactic, precum şi muzicologie. Este sedus de ”sectio aurea”, de la semnificaţia ei ca macroformă la intervalul de distanţe ritmice, şi, nu în ultimul rând, de planuri armonice şi culori instrumentale.
Astfel a creat şi exersat cu virtuozitate, într-un infinit spectru de nuanţe, aşa-zisul ″sunet cu frecvenţe şi durată determinate″. A compus multe lucrări pe poemele lui Nichita Stănescu sau pe fundaluri poetice ale acestuia.
În prezent, este un compozitor extrem de interpretat în concerte, atât în ţară cât şi peste hotare, şi care participă la importante festivaluri şi evenimente artistice.

Altele: Petru Stoianov@CIMEC


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale