Radu Paladi

Născut în anul 1927 într-un orăşel din Bucovina de Nord, a urmat cursurile Conservatoarelor din Cernăuţi şi din Bucureşti, unde a studiat pianul şi compoziţia, între 1954 şi 1969 este lector şi apoi conferenţiar la catedra de cunoştiinţe muzicale a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, iar din 1969 este director al Filarmonicii din Botoşani. Cu toate că muzica corală se constituie drept o constantă a întregului său parcurs creativ, Radu Paladi a abordat de-a lungul anilor şi alte zone de creaţie, de la lucrări simfonice şi vocal-simfonice la muzică de cameră, de teatru şi de film.

Ciclul de madrigale pe versuri de Mihai Eminescu, Cvartetul de coarde sau Concertul pentru pian şi orchestră sunt câteva pagini reprezentative pentru stilul compozitorului. Înscriindu-se în coordonatele unei estetici de tip clasic, tradiţional, Radu Paladi s-a detaşat de exagerările limbajelor muzicale avangardiste, pledând întotdeauna pentru eficienţa comunicării, a exprimării ideilor muzicale. De aici derivă şi remarcabilul său simţ al echilibrului, susţinut de un meşteşug componistic bine stăpânit ce-i asigură muzicii sale fluiditate, coerenţă. Nicidecum facilă în conţinut, muzica sa este totuşi accesibilă, poate şi datorită faptului că deţine referinţe multiple la universul sonor folcloric.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

Gândurile tale