Sabin Păutza

Sabin PautzaS-a născut în 1943 la Câlnic, trăieşte din 1984 în New Jersey/ S.U.A., unde predă compoziţie şi conduce orchestra Plainfield-Symphony. Şi-a luat diploma în dirijat şi compoziţie de la actuala UNMB în 1965, apoi a continuat să studieze compoziţia la Accademia Musicale Chigiana din Siena/ Italia, cu Franco Donatoni. Ca profesor de dirijat şi compoziţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, Sabin Păutza a condus orchestra simfonică a Institutului (1972-1984) şi a înfiinţat un cor studenţesc, Animosi (1968-1980). Debutul său american a avut loc la Carnegie Hall, cu orchestra de cameră a Universităţii din New York, care i-a interpretat propria-i lucrare, Haiku, poezie pentru soprană şi orchestră.

Printre distincţiile primite de Păutza se găsesc Premiul Academiei Române şi o diplomă de onoare la Concursul internaţional de compoziţie din Salt Lake City, Utah.


Despre autor

rutişor
Rutişor ("voltinel") prezintă sepale caduce, e lipsit de petale sau acestea sunt foarte mici şi prezintă multe stamine lungi. Plantele spontane, ce trăiesc la noi şi care aparţin acestui gen, înfloresc vara şi suportă bine umbra.

un răspuns la “Sabin Păutza”

  1. Multumesc MAESTRO pentru tot ce ati construit in gindirea mea muzicala si artistica,nota de nota,curs de curs,gest cu gest,ca soufletul meu de musician sa cistige libertatea stiintei , nepretuit dar,pe care mi l’ati facut!

Gândurile tale