Sanda Crăciun-Popa

Sanda Craciun-Popa si Aurelian Octav-PopaSanda Crăciun-Popa a studiat, în liceu, sub îndrumarea profesoarei Jeanine Costescu, urmând, în continuare, cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti. Tatăl său, cunoscut dirijor şi profesor de dirijat coral, îi deschide perspectivele esteticii muzicale.

Din 1973 a devenit violistă în Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, având privilegiul de a cânta sub bagheta lui Sergiu Celibidache şi începându-şi, în acelaşi timp, cariera solistică şi camerală. în 1977, alături de Aurelian-Octav Popa, participă la înfiinţarea orchestrei de cameră Quodlibet Musicum, ca prim-violistă.

Sanda Crăciun-Popa fondează (1980) ansamblul de muzică veche „Consortium Violae”, cu care realizează şi înregistrări radio şi TV.

Deţine şi trei imprimări Electrecord: Comori ale Barocului, Dowland – Palestrina şi Timpul regăsit (lucrarea amintită scrisă fiind de Miriam Marbe pentru Sanda Crăciun-Popa şi ansamblul său de viole). De asemenea, predă acest instrument la Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Repertoriul Sandei Crăciun-Popa cuprinde toate stilurile, de la Renaştere până în contemporaneitate, inclusiv lucrări compuse pentru ea sau aranjamente pentru violă care îi aparţin.

[sursa: programul de sală Ateneu/fge.org.ro]


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale