Diana Vodă-Nuţeanu

Scris de rutişor la 8 mai 2008

Diana Nuţeanu (n. 1 decembrie 1967, Bucureşti), compozitoare şi pianistă, a studiat pianul cu Daniela Ioan şi cu Gabriela Enăşescu la Liceul „George Enescu” între 1978 şi 1986. A studiat apoi compoziţia cu Dan Constantinescu la UNMB între 1986 şi 1990 şi tot aici a fost doctorand între 1990-1991. A urmat studii de compoziţie în Polonia în 1991 şi în Darmstadt în 1992 şi a studiat cu Franco Donatoni la Accademia Chigiana în 1993. În 2001, şi-a obţinut doctoratul în muzicologoie la UNMB.

Printre premiile câştigate se găsesc o menţiune la Târgu Mureş (1988), Premiul al III-lea la Cluj-Napoca (1989, pentru Cvintet) şi Premiul I la Iaşi (1989, pentru Trei Miniaturi) şi alte premii în Bucureşti (Premiul I, 1993, pentru Cântec; Premiul I, 1994, pentru Orchestra copiilor; menţiune, 1995, pentru Umbra nopţii; Premiul al III-lea, 1997, pentru Elegia; menţiune, 1997, pentru Scherzo). (mai mult…)

Corina Bura

Scris de rutişor la 6 mai 2008

Născută în municipiul Cluj-Napoca, începe studiul viorii la vârsta de 5 ani sub îndrumarea tatălui, urmând în particular şi studii de pian. Urmează cursurile Liceului de Muzică din oraşul natal pe care le absolvă în 1967 obţinând trei ani consecutiv diploma premiului I pe liceu (1964-1967). În acelaşi an susţine examenul de admitere la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti pe care îl absolvă în 1972 fiind numită asistentă stagiară la catedra de vioară. Ulterior s-a specializat în particular sub îndrumarea violonistului Mihai Constantinescu. Atât în liceu cât şi în Conservator a avut o bogată activitate solistică.

Debutul concertistic a avut loc la Filarmonica din Cluj sub conducerea dirijorului Erich Bergel, iar în cadrul conservatorului a susţinut anual recitaluri cu programe dificile (ex. Bartok- Sonata pentru vioară solo , Szymanowski – Nocturna şi Tarantella, J. Suk – Burlesca etc). şi două concerte simfonice cu Orchestra de Studio a Conservatorului ( Şostakovici – Concert nr.1 şi Szymanowski – Concert nr.1). A făcut parte din orchestra de camera „Academica” dirijată de Alexandru Şumski cu care a efectuat un turneu în RFG, la Bayreuth şi Kassel. În paralel a urmat şi cursuri de orchestră cu dirijorul Günther Weiss. Cu aceeaşi orchestră a făcut câteva înregistrări speciale la Radio şi mai multe emisiuni pentru televiziune.

(mai mult…)

Iulia Cibişescu-Duran

Scris de rutişor la 2 mai 2008

Iulia Cibişescu-Duran (n. 2 mai 1966, Deva), compozitoare română, a studiat pianul cu Zoiţa Sfârlea la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca Iulia Cibisescu-Duranîntre 1972-1984 şi ulterior compoziţia cu Cornel Ţăranu la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca între 1985-1990. Aici, a studiat dirijatul de orchestră cu Petre Sbârcea şi Emil Simon între 1991-1996 şi a fost licenţiată în compoziţie şi în dirijat orchestră. Şi-a obţinut doctoratul în muzicologie în 2001 şi a participat la cursuri de măiestrie în Franţa şi în Germania între 1995-1997.

A predat contrapunct, teorie, armonie, istoria muzicii la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca între 1990 şi 1995 şi apoi drept asistent, respectiv profesor de citire de partituri (din 1998) la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A susţinut conferinţe în Germania, Moldova şi România, iar a avut muzica interpretată în Germania şi România.

Printre numeroasele premii obţinute se găsesc şi premii ale competiţiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (Premiul al II-lea, 1987 pentru Sonata (pian); Premiul I, 1989, pentru Trio; Premiul I, 1990, pentru Cantata nr.2;Premiul Uniunii Compozitorilor Români, 1991, pentru Cvartetul de coarde nr.1 ), Premiul I la Concursul Naţional de Compoziţie şi Premiul Televiziunii Române, ambele în 1996 la Iaşi pentru Ciclul de lieduri Melancolia Egeei (pentru soprană, mezzosoprană şi pian) şi două premii la Concursul Lucian Blaga – 1996 – Trei lieduri (pentru soprană şi orchestră de cameră), 1999, pentru Trei lieduri (pentru tenor, violă şi pian). (mai mult…)

Anca – Nicoleta Tănase

Scris de rutişor la 31 martie 2008

Compozitoare şi pianistă, s-a născut pe 7 august 1981. A studiat compoziţia la UNMB cu Dan Dediu si cu Doina Rotaru şi este în prezent membră a UCMR secţia corală, a Coralei Patriarhale „Nicolae Lungu”, dar şi profesoară la Şcoala Generală nr.174 „Constantin Brâncuşi” din Bucuresti.

A frecventat cursuri de vară de artă şi de muzică contemporană (Icon arts Breaza, Buşteni) şi a participat în calitate de corist si de profesor de pian la numeroase festivaluri (Festivalul de Muzică Corală Religioasă, Festivalul „D.G.Kiriac”) şi concerte din Bucureşti şi din tara. A scris lucrări pentru pian (3 Invenţiuni la 2 voci, Temă cu variaţiuni, Sonată monopartită, Preludiu, Suită, Joc de ape, Marionetele), flaut (O zi în pădure), clarinet (Elegie), lucrări camerale (Melancolia Păsării Rock – duo pentru tubă şi pian, Triptic – pentru cvartet de coarde, Cvintet de suflători, Sonată pentru clarinet şi pian , Waiting), muzică orchestrală (Noaptea – orchestră de coarde, Suită simfonică, Luminile Pământului – concert pentru oboi şi orchestră), operă (Demonul după M. Lermontov), muzică corală (Pluguşorul creştinesc – cor bărbătesc şi mixt, Colind – cor bărbătesc, Rugăciune, Călugărul din vechiul schit – cor mixt, Sârbă – cor mixt şi bărbătesc, Doina şi joc – cor de femei şi solistă, Cântec – cor mixt, Tâlharul pedepsit – cor voci egale, Bucură-Te Marie – cor bărbătesc).

Livia Teodorescu-Ciocănea

Scris de rutişor la 19 martie 2008

Livia Teodorescu-CiocaneaCompozitoare şi pianistă, este conferenţiar univ. doctor la catedra de compoziţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucuresti. Predă compoziţie, forme şi analize muzicale şi orchestraţie. A studiat compoziţia cu Myriam Marbé, Anatol Vieru şi s-a specializat cu Margaret Lucy WiIlkins (doctorat în cotutelă la Huddersfield University, UK). A studiat pianul cu Ana Pitiş şi Ioana Minei, urmând masterclasses cu Zoltan Kocsis şi Imre Rohmann în Ungaria (1985). A fost pianist acompaniator la Opera Naţională Bucureşti între anii 1985-2001 şi este pianist colaborator al Filarmonicii G. Enescu din 2001. (mai mult…)

Hilda Jerea

Scris de rutişor la 17 martie 2008

A trăit între 1916 (Iaşi) – 1980 (Bucureşti). După studii începute la Conservatorul din Iaşi şi continuate la Bucureşti (compoziţia cu Mihail Jora şi Dimitrie Cuclin, pianul la clasa Floricăi Musicescu), H. Jerea a urmat stagii de perfecţionare în compoziţie (la Paris cu Noël Gallon, apoi la Budapesta cu Pâl Kadosa) şi în interpretare (la Budapesta, muzică de cameră cu Leo Weiner). Cariera sa de pianistă concertistă şi în ansambluri camerale a început în 1936, totodată H. Jerea este cunoscută ca singura femeie-compozitoare afirmată în cadrul generaţiei sale. Din 1949 până în 1952 este secretară a Uniunii Compozitorilor, iar din 1966 fondatoare şi conducătoare a formaţiei camerale Musica Nova, cu care a participat la numeroase concerte şi festivaluri internaţionale de muzică nouă. În anii ’50-’60 primeşte diferite Ordine ale Muncii şi Premii de Stat.

Creaţia sa cuprinde muzică de film, vocal-simfonică (Oratoriul Sub soarele deşteptării din 1951), simfonică, de cameră, corală, însă compozitoarea excelează în domeniul liedului pentru voce şi pian.

Irinel Anghel

Scris de rutişor la 14 martie 2008

Irinel AnghelNăscută la 14 mai 1969 la Bucureşti: a studiat la UNMB, fiind licenţiată, pe rând, în muzicologie (1994) şi compoziţie (1996). Sub îndrumarea lui Octavian Lazăr Cosma şi Octavian Nemescu va urma la aceeaşi instituţie şi studiile aprofundate postuniversitare de specializare în muzicologie (1995) şi compoziţie (1997). în vara anului 2000 obţine o bursă la Möns (Belgia) acordată de Pépinières Européennes pour Jeunes Artistes şi de Comunitatea belgiano-franceză. Este fondatoare şi membră (pian) a ansamblului de muzică nouă Pro Contemporania. (mai mult…)