Violeta Dinescu

Violeta DinescuNăscută în 1953 în „Bucureşti, V.Dinescu studiază din 1972 pian, pedagogie, apoi compoziţie (cu Myriam Marbé) la UNMB. Până în anul 1982 – când emigrează în Germania -, este profesoară de teorie, estetică şi pian la liceul „George Enescu” din Bucureşti şi este de asemenea acceptată ca membră a Uniunii Compozitorilor.

În Germania va continua să predea teorie, contrapunct, armonie la Hochschule für Kirchenmusik in Heidelberg, la Hochschule für Musik in Frankfurt am Main, la Fachakademie für Kirchenmusik in Bayreuth. Din 1996 ocupă un post de profesor de compoziţie la Universitatea din Oldenburg.

Aici, eforturile sale de a impune muzica contemporană a sud-estului european (desigur, cu accentul pus pe România), se concretizează în organizarea unei serii de conferinţe „KomponistenCoIloquium” şi în înfiinţarea unei Arhive pentru muzica nouă, cu un compartiment sud-est european.

Violeta DinescuNumărul impresionant de mare al compoziţiilor Violetei Dinescu (majoritatea datorate comenzilor), premiile de creaţie, bursele şi alte multiple distincţii, precum şi participarea sa în jurii de concursuri, la conferinţe, workshops, proiecte artistice interdisciplinare demonstrează o neobişnuită capacitate de muncă.

Lista sa de lucrări conţine piese corale, oratorii, muzică de film (la Tabu, de F.W. Murnau), balete, lucrări orchestrale (pentru orchestră mare, orchestră de cameră, de coarde, de tineret), concertante, muzică de cameră (pentru cele mai diverse ansambluri), pentru pian. Unele din acestea sunt tipărite la Bote&Bock, Peters, Schott, Ricordi, Edition Magnus s.a., înregistrate pe câteva CD-uri de autor.

Altele: Violeta Dinescu@UCMR


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

Gândurile tale