Viorel Munteanu

Născut în 1944 (în judeţul Suceava), a studiat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi (între 1964-69 secţia pedagogică, între 1971-76 compoziţie, la clasa lui Vasile Spătărelu). A urmat o specializare la Academia „Santa Cecilia” din Roma (1980), cu Roman Vlad. De atunci datează şi interesul în creaţia lui Roman Vlad, pe care a promovat-o constant în România, printr-o teză de doctorat ce tratează creaţia lui R.VIad, dar şi prin traducerea şi îngrijirea unor importante scrieri muzicologice ale compozitorului italian de origine română.

Viorel Munteanu a lucrat până în 1985 la Radio-Televiziunea din Iaşi, în paralel începând şi cariera sa didactică la Conservatorul din acelaşi oraş, pe care îl conduce în prezent: este rector al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1977), al fundaţiei “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca (1993) şi membru The American Biographical Institute (2000). A compus piese vocal-simfonice, simfonice, muzică de cameră vocală şi instrumentală, coruri. A primit Premiul Academiei Române în 1980.

Altele: Viorel Munteanu@UCMR


Despre autor

rutişor
Rutişor ("Thalictrum aquilegifolium") este o specie luxuriantă, elegantă, înaltă de 1-1,5 m., cu flori sidefii, mov sau roz, ori cu flori albe (culoare dată de staminele numeroase dispuse sferic), grupate în panicule corimbiforme. Preferă locurile cu exces de umiditate.

3 răspunsuri la “Viorel Munteanu”

 1. dall spune:

  mai da ce bine informati sunteti….munteanu este rector al universitatii G Enescu…

 2. rutişor spune:

  ai dreptate, a fost reales în februarie. am modificat. oricum, pe nicăieri nu avem vreo pretenţie de ‘noi ştim mai bine’, altfel 433.ro nu ar mai fi deschis pentru contribuţii din exterior. 🙂

 3. dally spune:

  daca tot vreti sa va completez in aceasta privinta pot spune urmatoarele: v. munteanu este membru al uniunii compozitorilor si muzicologilor din romania din 1977, membru al fundatiei „Sigismund Toduta” din cluj-napoca din 1993 si The american biographical institute 2000.
  daca va intereseza mai in amanunt, cum ar fi de spatarelu, sau de dirijori si compozitori din iasi, ma puteti contacta pe mail.

Gândurile tale