Zeno Vancea

S-a născut în Banat, în 1900 şi s-a stins din viaţă la Bucureşti, în 1990. A studiat compoziţia atât la Cluj, cât şi la Neues Wiener Konservatorium (1921-1926, 1930-31) cu Ernst Kanitz. A predat contrapunct şi istoria muzicii la Conservatorul din Târgu-Mureş (1935-40), la cel din Timişoara (1940-45), apoi la Bucureşti (1949-68). A avut diverse alte funcţii de conducere, după 1945, în Ministerul Artelor sau în Uniunea Compozitorilor (al cărei vicepreşedinte a fost, din 1968) şi la Revista Muzica (redactor şef între 1953-64). A scris numeroase studii de muzicologie, precum şi două volume importante despre istoria muzicii româneşti în secolele 19-20. I s-au decernat numeroase distincţii – printre care Premiul I de compoziţie „George Enescu” (1943), Premiul de Stat (1954), Ordine Culturale, Premiul Uniunii Compozitorilor (1969).

În anii ’20, când a debutat în compoziţie, Vancea şi-a manifestat predilecţia pentru forme instrumentale, pentru scriitura polifonă; el se alătură grupului Drăgoi, Negrea, Jora, P. Constantinescu – aceia care au instaurat etapa modernă a şcolii româneşti de compoziţie. Ataşat filonului bizantin (Liturghie pe melodii de strană din Banat, 1928), Vancea dezvăluie totodată cât de importanţi au fost pentru formarea sa anii vienezi, prin unele tendinţe constructiviste, fie neoclasice, fie dodecafonice din lucrările sale interbelice (de pildă Scoarţe – 10 desenuri simfonice după cusături ţărăneşti, 1929). în a doua jumătate a secolului 20, Vancea continuă să scrie parţial dodecafonic, dar mai ales abordând totalul cromatic dintr-o perspectivă modală.


Despre autor

rutişor
În umbra brazilor picoteşte rutişor ("Thalictrum aquilegifolium"): cea mai uşoară "aigrette" alb-liliachie, pentru că mulţimea florilor îndesate n-au petale, ci numai un belşug de stamine lungi, fine ca firişorii de pene şi răcoros parfumate.

un răspuns la “Zeno Vancea”

  1. Stefan Lupu spune:

    Este autorul seriei de caiete îmsoţite de discuri analogice ISTORIA MUZICII UNIVERSALE IN EXEMPLE editată de Casa de discuri ELECTRECORD în anii 80 ai secolului trecut şi reeditată şi adăugită (caiet+două discuri) de editura PRIETENII CĂRŢII, în anii 90.

    S-auzim numai de bine!

Gândurile tale