Categorii
Compozitori

Ludovic Bács

Dirijor, compozitor, aranjor, s-a născut pe 19 ianuarie 1930 la Petrila, judeţul Hunedoara.

Compozitorul, violonistul și pedagogul român de origine maghiară LudovicLudovic Bacs Bács, si-a început pregătirea muzicală în orașul său natal, Petrila. A studiat vioara inițial cu Joseph Faubich, apoi la liceul din Petroșani. În timpul școlii, a evoluat ca instrumentist în orchestra simfonică a orașului, condusă de profesorul Julius Horáček. Între 1948 și 1951, și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică din Cluj-Napoca, pentru ca mai apoi, între 1951 și 1956, să obțină o bursă de studiu la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski din Moscova. Între 1948-1949 a fost și student al Facultății de Filozofie din Cluj-Napoca.

În 1957 Ludovic Bács a început să lucreze în cadrul orchestrei simfonice a Radiodifuziunii române, inițial ca violonist, apoi ca dirijor, fiind numit în funcția de director artistic în anul 1964. Din 1958 și până la retragerea sa în 1991, a muncit neîntrerupt în cadrul Radiodifuziunii, ca dirijor și director artistic al orchestrei acestei instituții din București; începând din 1990, dirijează Orchestra de cameră Radio.

În 1966 înființează ansamblul Musica Rediviva în București, primul grup de artiști ce abordează muzica românească clasică. Cu aceste orchestre a întreprins numeroase turnee în țară și peste hotare (URSS, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, RDG, Berlinul de Vest, Olanda, Argentina, Elveția, Spania, Franța, Italia, Austia) și a făcut numeroase înregistrări. Repertoriul său include lucrări muzicale din perioada Renașterii, baroc, clasică, modernă și contemporană, românească și universală.

De-a lungul întregii sale cariere, Ludovic Bács a descoperit și prezentat o uriașă colecție de muzică românească străveche, pe care a transpus-o, a armonizat-o și a orchestrat-o, pentru a o aduce în fața publicului. A acordat o atenție specială compozitorilor români contemporani și lucrărilor acestora (Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Ştefan Niculescu, Cornel Ţăranu, Aurel Stroe, Dan Dediu, Cristian Creţu și Christian Muck), interpretând în premieră multe dintre acestea.

Din 1962 până în 1968 (sau din 1960 până în 1966, potrivit The International Who’s Who 2004), Ludovic Bács a fost conferențiar la Academia de Muzică din București, devenind mai târziu profesor asociat la clasa de dirijori, citire de partituri și muzică de cameră.

Ludovic Bács este membru al Uniunii Compozitorilor din România. Printre premiile sale se numără: Premiul pentru merit cultural, Medalia Muncii, Premiul Asociației Muzicale Teatrale.

Lucrările sale includ: orchestrarea compoziției lui J.S. Bach, Fuga (BMW 1080) înregistrată, numeroase adaptări ale muzicii din secolele XV-XVIII: J.S. Bach, Monteverdi, Backfareg, din Codex Caioni; Suită de muzică veche din secolele XVII-XVIII, Variațiuni simfonice și Dubla Fugă pe o temă populară maghiară, Trei madrigaluri pentru cor, Variațiuni și Fuga pe o colindă românească, Potpourrie de colinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *